Region Östergötland

Ursula von der Leyens tal om EU:s vaccinationsstrategi

[2021-02-17]

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talade i europaparlamentet om brister och styrkor med EU:s vaccinationsstrategi.

I onsdags förra veckan höll Ursula von der Leyen tal till europaparlamentet om unionens vaccinationsstrategi:

”26 miljoner vaccindoser har levererats i Europa. Mer än 17 miljoner människor har vaccinerats. Vi fortsätter arbeta hårt för att uppnå målet att vaccinera 70% av den vuxna befolkningen i EU innan slutet av sommaren. Men det finns också en del lärdomar för framtiden.”

I sitt tal försvarade Ursula von der Leyen EU:s beslut att beställa vacciner gemensamt och betonade behovet av global solidaritet. I sin helhet är von der Leyen nöjd med EU:s beslut om en gemensam upphandling av Covid-19-vaccinet, snarare än att varje land hade gjort beställningar på egen hand. Von der Leyen menar att EU genom en gemensam upphandling visar uttryck för solidaritet samtidigt som unionen säkerställer att inget medlemsland går tomhänt eller blir helt utan vaccindoser. EU stöttar en solidarisk och rättvis fördelning, något som man dessutom demonstrerar genom att delta i vaccinationssamarbetet, COVAX, tillsammans med WHO (Världshälsoorganisationen). COVAX är en facilitet där höginkomstländer kan finansiera tillgången till Covid-19-vaccin till låg-och medelinkomstländer. Global solidaritet, särskilt bland våra grannländer är något som von der Leyen menar ligger i det europeiska intresset, samtidigt som samarbetet dessutom förebygger uppkomsten av nya mutationer. EU-kommissionens ordförande tog även tillfälle att försvara inrättandet av den nya mekanismen som reglerar tillstånd för vaccintillverkning och vaccinexport utanför EU:

”Vi har inte för avsikt att begränsa företag som uppfyller sina kontrakt med Europeiska unionen. Det finns även ett undantag för export till EES-länderna, för västra Balkan och resten av vårt grannskap samt humanitära behov. Europa är alltid redo att hjälpa. Men vi insisterar på vår rättvisa andel.”

EU-kommissionens ordförande erkänner även brister i den gemensamma vaccinationsstrategin. Unionen har varit för långsam i att godkänna vaccin, för optimistiska i massproduktionen av vaccinet samt för optimistiska gällande kontinuiteten av vaccinleveranserna. Von der Leyen menar att EU inte kommit lika långt i vaccinationsprocessen som man först hade hoppats. Många EU-parlamentariker stöttade von der Leyens ståndpunkt om EU:s gemensamma upphandling och solidaritet med andra länder, samtidigt som man uppmanar EU-kommissionen att tillsätta åtgärder för att öka vaccinationstillverkningen samt noggrant se till att nuvarande vaccinavtal efterlevs.

För mer information, klicka här

Textansvarig: Malin Ahl +32(0) 497 75 95