Region Östergötland

Slovenien ny ordförande i rådet

[2021-07-06]

Den 1 juli 2021 tillträdde Slovenien som ordförande i ministerrådet. Sloveniens motto är tillsammans, motståndskraft och Europa, men överskuggas och får mycket kritik för sin hantering av pressfrihet och korruption.

Mellan den 1 juli 2021 – 31 december 2021 håller Slovenien i rådets ordförandeskapsklubba och är siste land ut i ordförandeskapstrion tillsammans med Tyskland och Portugal. Ordförandeskapet innebär att Slovenien kommer att vara ordförande vid de möten som äger rum i Europeiska unionens råd (ministerrådet). De kommer även ha ansvar för att se till att medlemsländerna arbetar i harmoni med varandra och ansvar för att förhandla fram kompromisser vid behov och ständigt handla i hela EU:s intresse.

Sloveniens ordförandeskap är inriktat på fyra huvudområden:

  • EU:s återhämtning, motståndskraft och strategiska oberoende
  • reflektioner över Europas framtid
  • den europeiska livsstilen, rättsstatsprincipen och europeiska värden
  • ökad säkerhet och stabilitet i det europeiska grannskapet

Oroligheter inför Sloveniens ordförandeskap

Förra veckan tog Slovenien över det roterande ordförandeskapet och under de kommande sex månaderna kommer premiärminister Janez Janšas regering att sätta tonen för EU:s politiska beslut. Den konservative premiärministern Janez Janša har bland annat anklagats för att ha försämrat pressfriheten och attackerat medier samt hängt ut journalister. Han har dessutom försökt förbjuda Sloveniens tredje största oppositionsparti (Levica) och är nära allierad med Ungerns Viktor Orbán som är känd för att gå emot EU:s gemensamma principer.

Inför det nya ordförandeskapet var EU-kommissionärerna på plats och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade och uttryckte vikten av att upprätthålla EU:s värderingar och framför allt rättsstatsprincipen och yttrandefriheten.

Den 31 december 2021 löper Sloveniens ordförandeskap ut och det är dags för en ny mandatperiod (ordförandetrio) som består av Frankrike, Tjeckien och Sverige.

Listan över det roterande ordförandeskapet de kommande åren:

2021: Portugal (vår), Slovenien (höst)

2022: Frankrike (vår), Tjeckien (höst)

2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)

2025: Polen (vår), Danmark (höst)

För mer information, klicka här

Textansvarig: Malin Ahl +32(0) 497 75 95