Region Östergötland

EU:s vaccinationsmål: 70 procent av befolkningen till sommaren

[2021-01-20]

Unionens medlemsländer är fullt uppe i vaccineringen av sin befolkning. Nu uppmanar EU-kommissionen alla medlemsländer att utgå ifrån kommissionens samlade åtgärder för att påskynda vaccinationsprocessen.

Tidigare i veckan fastställde EU-kommissionen många viktiga åtgärder under vaccineringsprocessen som medlemsländerna bör utgå ifrån för att minska riskerna samt för att kontrollera spridningen av viruset. Runt om i Europa ser vi att spridning sakta tilltar. För att stödja den tungt belastade sjukvården uppmanar EU-kommissionen medlemsländerna att hålla ut och behålla sina restriktioner samt öka vaccinationstakten för att säkerställa att spridningen hålls under kontroll.

Nedan följer några åtgärder för att påskynda vaccineringen i Europa:

  • I mars bör 80 % av de äldre över 80 år vara vaccinerade. Utöver detta bör även 80 % av hälso-och sjukvårdpersonal samt alla inom social omsorg vara vaccinerade i alla medlemsländer.
  • 70 % av den vuxna befolkningen bör vara vaccinerad till sommaren.
  • Medlemsländerna bör uppdatera sina teststrategier genom att öka användningen av antigentest i form av snabbtester.
  • Proportionella resebegränsningar, däribland testning av resenärer, bör fortsatt gälla för personer som reser från områden med en högre förekomst av virusvarianterna.

I en kommentar säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen:

”Vi behöver vaccin för att ta oss ut ur krisen. Vi har redan säkrat tillräckligt med vaccin för EU:s hela befolkning. Nu måste vi påskynda leveranserna och öka vaccineringen. Vårt mål är att 70 % av den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad före sommaren. Det kunde vara en vändpunkt i vår kamp mot viruset. Men vi får endast slut på pandemin om alla har tillgång till vaccin. Vi kommer att öka våra ansträngningar för att säkra vaccin för våra grannländer och partner i hela världen.”

För mer information, klicka här.

Textansvarig: Malin Ahl +32(0) 497 75 95

.