Landstinget i Östergötland

Aktuellt inom EU

EU från ovan

EU-kontoret bevakar de flesta större frågor och händelser inom EU. Det görs för att Region Östergötland, och andra organisationer i länet, ska få en bättre förståelse för vad som är aktuellt inom EU och vad som kommer att prioriteras på EU-nivå i framtiden.

• Ökad transparens i EU-parlamentet

Under förra veckan röstade Europaparlamentet igenom två förslag som tvingar parlamentariker att redovisa vilka lobbyister och intresseorganisationer de har haft möten med.

6 februari 2019

• Ny applikation ska generera ökad kunskap om EU

Den nya appen Citizens´App, har tagits fram och utvecklats av EU-parlamentet inför det kommande EU-valet i maj. Den visar vad och hur EU formar vår vardag, vad som är på gång just nu och vad som planeras att göra för EU:s medborgare.

23 januari 2019

• Ny undersökning visar att Sverige är EU:s mest demokratiska land

Det är den brittiska tidningen The Economists som årligen genomför en undersökning på alla världens länder för att bedöma hur pass demokratiska de är. Förra årets resultat (2018) visar att demokratin både i Europa och globalt är stabil, med några få förändringar jämfört med föregående år. Sverige tillhör den grupp av länder som rankas som de mest funktionella demokratierna.

16 januari 2019

• Nu är SKL:s upplaga av ”På gång inom EU här”

Nu har vårens nummer av SKL:s ”På gång inom EU” kommit. I den kan du läsa om aktuell information, vilka frågor som är på agendan och vad som har hänt inom EU som påverkar och berör kommuner och regioner.

16 januari 2019

• Aktuella EU-händelser ur östgötskt perspektiv

Nu finns EU-årsöversikt 2019 som en vägledning till aktuella händelser i EU från ett östgötskt perspektiv. Region Östergötlands EU-kontor har tagit fram översikten som finns både i tryck och digitalt på webben.

11 januari 2019

• Region Östergötlands EU-årsöversikt är här!

Vi har under hösten arbetat fram Region Östergötlands EU-årsöversikt för 2019. I den kan man bland annat läsa om våra prioriterade påverkansfrågor för året, EU:s långsiktiga utveckling, vad som är aktuellt inom EU och mycket mer.

9 januari 2019