Landstinget i Östergötland

Aktuellt inom EU

EU från ovan

EU-kontoret bevakar de flesta större frågor och händelser inom EU. Det görs för att Region Östergötland, och andra organisationer i länet, ska få en bättre förståelse för vad som är aktuellt inom EU och vad som kommer att prioriteras på EU-nivå i framtiden.

• EU-kommissionen presenterar sin strategi för ett klimatneutralt Europa år 2050

Under förra veckan presenterade Europakommissionen sin strategi gällande ett klimatneutralt Europa, år 2050. Visionen är att Europa ska en blomstrande, modern, konkurrenskraftig och klimatneutral ekonomi till år 2050 – ”En ren jord åt alla”.

5 december 2018

• Höstprognos 2018: Tillväxttakten för EU:s ekonomi avtar

EU-kommissionens höstprognos visar på nya tider för den europeiska ekonomin. Brexit, fortsatta handelsspänningar och ökad global säkerhet tros ligga bakom. Medlemsländernas ekonomi fortsätter att växa, men inte i samma takt som tidigare.

21 november 2018

• EU:s handelsavtal genererar tillväxt och sysselsättning, samt stödjer hållbar utveckling

EU-kommissionen har i dagarna släppt sin andra årsrapport som visar att EU:s handelsavtal gynnar europeiska företag, arbetstagare och konsumenter genom att EU har förhandlat fram en bättre och ökad tillgång till utländska marknader. Totalt ger dagens handelsavtal tillgång till cirka 70 marknader utanför Europeiska Unionen.

14 november 2018

• EU-kommissionen har släppt 2019 års arbetsprogram

EU-kommissionen släppte under tisdagen (23 oktober) 2019 års arbetsprogram. I programmet går det att läsa de nya och prioriterade initiativen för nästkommande år. EU-kommissionens främsta prioritet är att uppfylla de redan avlagda löftena och förbereda för framtiden – vilket kan ses genom att arbetsprogrammet sätter press på de lagstiftande institutionerna inom EU – parlamentet och ministerrådet.

31 oktober 2018

• Europaparlamentet arrangerar informationskampanj för att öka nästa års valdeltagande

EU-parlamentet kommer med en ny informationskampanj som ska generera ett ökat valdeltagande i nästa års EU-val. Informationskampanjen syftar till att invånarna ska delta i den demokratiska processen och kunna göra ett medvetet val när man väl går till valurnan.

24 oktober 2018