Världsdagen för psykisk hälsa uppmärksammas i länet

[2021-10-07]

På söndag 10 oktober infaller Världsdagen för psykisk hälsa. Region Östergötland, NSPH Östergötland (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) och länets tretton kommuner har gått samman för att uppmärksamma dagen med en rad digitala föreläsningar. Skådespelaren Olof Wretling är en av föredragshållarna.

– Psykisk hälsa angår oss alla. Därför är Världsdagen för psykisk hälsa så viktig. Dagen syftar till att lyfta möjligheter, motverka fördomar och visa på kraften som skapas då regionen, länets kommuner och civilsamhället samverkar, berättar Jörgen Bergström, projektledare för dagen.

Världsdagen för psykisk hälsa uppmärksammas i år med ett helt digitalt evenemang. Det är föredragshållare inom olika områden, bland andra skådespelaren och regissören Olof Wretling som berättar om diagnoserna i sitt liv, och artisten Lea Larsson som var en av de första i Sverige som genomgick könsbekräftande behandling. Vi får också veta mer om ABC för psykisk hälsa, en metod från Australien som Region Östergötland nu har börjat införa.

– Jag hoppas att den här dagen ska bli en inspiration för många och höja kunskapen om vad vi kan göra för att öka vår psykiska hälsa i samhället. Vi vill också visa på en del av de satsningar som görs runt om i Östergötland och som man kan ta del av på olika sätt, säger Jörgen Bergström.

Alla föredrag är gratis och går även att se i efterhand.

Program webbinarie Världsdagen för psykisk hälsa

Textansvarig: nyhetsredaktionen