Vaccinationer mot covid-19 igång

[2020-12-27]

Nu har vaccinationerna mot covid-19 inletts och Region Östergötland var först ut i landet tillsammans med Mjölby kommun. ”Att jag och Gun-Britt skulle bli de första i Sverige kunde jag inte drömma om!” sa sjuksköterskan Ann-Louise Broberg efter att ha vaccinerat Gun-Britt Johnsson på äldreboendet Boken.

Bilden visar Gun-Britt Johnsson vaccineras av Ann-Louise Broberg.

Tidigt på söndagsmorgonen inleddes vaccinationen mot covid-19 i Östergötland. I rampljuset stod Gun-Britt Johnsson, född 1929, på äldreboendet Boken i Mjölby. Efter att ha vaccinerats fick hon även samtala med statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren via länk.

– Det var en bra överraskning. Nu slipper jag bli sjuk, sa Gun-Britt Johnsson.

Den första leveransen till Östergötland bestod av 200 doser som under söndagen ges till äldre personer på särskilda boenden i de tre kommunerna Linköping, Norrköping och Mjölby som är först ut. Målet är att alla invånare över 18 år i Östergötland ska erbjudas vaccin under första halvåret 2021.

Fördelas över länet

– Äntligen kan Region Östergötland inleda vaccineringen mot covid-19, allt tack vare gediget arbete av forskare och gott samarbete mellan stat och regioner. Det är verkligen en efterlängtad julklapp till östgötarna och sjukvårdspersonalen, som under pandemin hållit i och hållit ut, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Vaccinet kommer att fördelas över länet i den takt som leveranserna kommer. Äldre personer på särskilda boenden vaccineras först. Personer med hemtjänst och personer som får vård och omsorg i hemmet kommer också att prioriteras till de tidiga vaccinationerna.

Regionen väntas kunna vaccinera cirka 2 000 personer varje vecka till att börja med.

– Målet är att kunna slutföra vaccinationsinsatsen innan sommaren, men det beror på i vilken takt leveranserna kommer. Runt 370 000 invånare i Östergötland kommer att erbjudas vaccin mot covid-19, säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledning.

Text och bild: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85