Region Östergötland

Nu utbildas specialistundersköterskor i akut- och intensivvård

Bilden visar två undersköterskor som ger omvårdnad på intensivvårdsavdelningen.

[2020-08-24]

En ny YH-utbildning till specialistundersköterska i akut och intensivvård har startat i Linköping. Söktrycket var stort och utbildningen kunde anta 42 studerande. "Detta är en karriärsutveckling för undersköterskor och en utbildning som vården verkligen behöver", säger Karin Björnström Karlsson, överläkare och kursansvarig.

Utbildningen är en gemensam satsning av Region Östergötland i samarbete med Östsvenska yrkeshögskolan. Kursdeltagarna kommer från olika delar av Sverige, från Gävle i norr till Skåne i söder och många är från Östergötland. Under två år går de utbildningen på halvtid samtidigt som de kan arbeta på halvtid i vården.

– Söktrycket har varit stort och vi har kunnat skapa fler platser tack vare extra medel från Yrkeshögskolemyndigheten. Vi är glada och stolta att vi nu är igång, säger Cecilia Andersson, utbildningsledare.

Följer patientens väg
Som specialistutbildad från den nya utbildningen kan man arbeta både inom akutsjukvård och intensivvård. Arbetet innebär att dagligen hantera både avancerad teknik och svårt sjuka patienter, i alla åldrar och i tvärprofessionella team. Kursplanen följer den sjuke patientens väg i vården; från akutmottagning exempelvis till akutvårdsavdelning, avancerad vårdavdelning och intensivvård. De studerande får kompetens och färdigheter inom såväl medicinsk som kirurgisk akut och intensivvård.

– Utbildningen ger en högre kompetens att ta hand om de allt svårare sjuka patienter som vi har på våra akutvårdsavdelningar och i vår intensivvård. Vi såg behovet redan innan covid-19 kom, men det har blivit ännu tydligare under pandemin, säger Karin Björnström Karlsson.

Textansvarig: Maria Carlqvist, nyhetsredaktionen, 010-103 76 28