Ungdomshälsan ger sexualundervisning via podd

[2021-06-14]

De hade funderat på att starta en podd. Pandemin gav planerna en kickstart. Ungdomshälsan i Linköping, Kisa och Åtvidaberg har spelat in flera poddavsnitt där de ger sexualundervisning.

Bilden visar Ulrica Eklind som sitter framför en mikrofon.

I vanliga fall brukar Ungdomshälsan föreläsa om sin verksamhet och ge sexualundervisning för årkurs åtta i skolorna. Pandemin har satt stopp för det upplägget.

– Vi klurade på hur vi skulle lösa det. Vi hade tidigare pratat om att göra en podd och nu passade det perfekt att den blev av, förklarar Ulrica Eklind, barnmorska vid Ungdomshälsan i Linköping och Kisa.

Det är hon och kurator Josefin Linder som tillsammans leder podden. Ett avsnitt, där lyssnarna får veta mer om vad man kan få hjälp med på Ungdomshälsan, finns utlagt. Ytterligare fyra avsnitt har hittills spelats in. De har olika teman och svarar på frågor om kroppen, sexualitet och relationer. Sexuell hälsa och ohälsa står i fokus.

– Lärare har hjälpt oss att samla in frågor från elever som vi tar upp i podden, berättar Ulrica Eklind.

Nå ut bredare
Ungdomshälsan har även gjort en kort film där tittarna får följa med två ungdomar dit. Ungdomarna ställer frågor och visar vad man kan få hjälp med på Ungdomshälsan.
Podden är ett samarbete mellan Region Östergötland och Linköpings kommun och projektet har fått pengar från regionens satsning för att stimulera förbättringsarbeten i vardagen, Lite bättre hela tiden.

– Vi hoppas att vi kan fortsätta med podden även efter de här avsnitten. Med den kan vi nå ut bredare till ungdomar i olika åldrar, föräldrar och skolor. Vi kan också lättare nå de ungdomar som måste åka långt för att komma till oss, säger Ulrica Eklind.

Podden heter Ungdomshälsan Linköping, Kisa och Åtvidaberg och går att hitta där poddar finns.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, nyhetsredaktionen

Ungdomshälsan
*Finns på flera orter i Östergötland och vänder sig till ungdomar mellan 13 och 25 år.
* Här arbetar barnmorskor, kuratorer, psykologer och läkare.
* Ger hjälp och stöd kring frågor om till exempel kroppen, sexualitet, relationer och preventivmedel. Gör graviditetstester och tester för olika könssjukdomar. Erbjuder samtalsstöd.