Två dansresidens i Östergötland

Bild på In action

[2021-06-14]

Två dansresidens kommer att husera på Östgötateatern i år, i ett samarbete mellan Östgötateatern och Dans i Öst/Region Östergötland. Det första residenset startar nu sina repetitioner i Norrköping.

Utifrån den utlysning som gjordes i slutet av 2020 har två residenstagare valts ut av 38 ansökningar från regionala och nationella dansaktörer. Vid utlysningen eftersöktes danskonstnärer som vill prova något nytt i exempelvis metod, format, konstnärlig idé eller samarbete med andra konstformer. De utvalda residenstagarna är båda regionalt förankrade och har båda intressanta konstnärliga idéer, metoder och processer.

Vill experimentera

Först ut är danskollektivet In action, som består av dansarna tillika koreograferna: Ana Diego Garcia, Per Enequist, Matilda Larsson, Tea Harryson och Vincent Jonsson. Sofia Harryson ingår också i kollektivet, men kan inte medverka i detta residens. In action bildades i samband med ett internationellt samarbete med Tyskland för ett antal år sedan. In action jobbar med egna metoder för att uppnå sina konstnärliga resultat. Dessa metoder utgår mycket ifrån att arbeta med ett dynamiskt ledarskap som går runt i gruppen där viljan att experimentera utifrån olika satta parametrar och restriktioner.

I residenset vill In action bland annat hitta nya metoder för att möta och samskapa med publiken. Målet är en "flerdimensionell" publikupplevelse, där känslan av rörelse, riktning och kraft förmedlas genom både dansarnas rörelser och publikens egen förflyttning genom rummet.

In action har residens på Östgötateatern i Norrköping 14–18 juni och 1–22 oktober.

Identitet och kropp

Andra residenstagaren är Sandy Harry Ceesay som är återvändande östgötsk dansare och koreograf efter några års studier och jobb i Europa. Sandy Harry Ceesay kommer att vara i residens i längre och kortare perioder i ung scen/östs lokaler i Linköping 9 oktober–31 december.

Sandy Harry Ceesays ingång i residenset är identitet och kroppen och hur dessa relaterar till andra människor – åskådaren och betraktaren; "Hur når jag som dansare in i och berör så många människor som möjligt med bara ett kroppsligt språk, video och röst - människor som kanske inte delar samma språk, tankevanor, kulturell och/eller social bakgrund." Teman är identitet och kropp, dansens väsen, skapandeprocessen samt scenens, scenspråkets och teaterns konventioner – vad som förväntas och vem som har rätten att äga och betrakta ett dansverk.
Sandy Harry Ceesays residens kommer att landa i en dansperformance med arbetstitel Från deras kroppar (36 steps closer to something).

Textansvarig: Nyhetsredaktionen