Systrar tog emot årets landsbygdsstipendium

Matilda och Elisabet Magnusson visar upp en tavla med stipendiet, flankerade av Eva Andersson och Carl Fredrik Graf.

[2021-09-03]

Systrarna Matilda och Elisabet Magnusson, som driver Kafé Lapphem i Borkhult utanför Åtvidaberg, har tilldelats årets landsbygdsstipendium. Regionutvecklingsnämndens ordförande Eva Andersson och landshövding Carl Fredrik Graf lämnade över stipendiet på torsdagen vid en ceremoni på Linköpings slott.

Landsbygdsstipendiet, som är på 15 000 kronor, delas varje år ut av Region Östergötland. I årets motivering står bland annat: "1800-talshuset Lapphem är en välkomnande plats för inspiration och rekreation med kultur, natur, god mat och gott kaffe. Här blomstrar en bredd av verksamheter med kaféverksamhet, pensionat, och olika kulturevenemang". Elisabet och Matilda Magnussons engagemang och arbete för hållbar turism, östgötska traditioner och det närproducerade lyfts också fram som viktiga i sammanhanget.

– Det är väldigt roligt att vi som personer uppmärksammas så här, men också att slitet med att driva ett ställe som vårt uppmärksammas. För det är ett slit, och händer inte av sig självt, säger Matilda Magnusson.

Hur ska ni använda pengarna?

– De ska inte försvinna rakt in i den dagliga verksamheten, utan vi planerar att använda dem för en konferensdag i Vadstena tillsammans med våra vänner som driver Naturlogi utanför Brokind. Vi ska träffas och inspireras av varandra. Kanske blir det också inköp av ett par nya arbetsskor för pengarna..., säger hon.

I helgen, 4–5 september, anordnas Östgötadagarna, och liksom många andra aktörer på den östgötska landsbygden är Elisabet och Matilda Magnusson i full gång med förberedelserna.

– Vi är väldigt peppade! Förutom att kaféet håller öppet så är vi också med och anordnar en rundvandring i Borkhults by och berättar om det industrisamhälle som en gång fanns här. Det blir både sång och en del dramatiserade inslag, säger Matilda Magnusson.

Vid utdelningen på Linköpings slott så tilldelades också Ullspinneriet i Brink stipendiet Det östgötska konsthantverket 2021, medan Else Lundin från Linköping fick ta emot stipendiet Östgötadagsbakverket 2021 för sin lingonkaka. I båda fallen handlar det om en summa på 15 000 kronor.

Östgötadagarna

Textansvarig: Gustav Borg