Region Östergötland

Stor intresse från läkarstudenter att stötta 1177

Två läkarstudenter övar.

[2020-03-19]

Läkarstudenter vid Linköpings universitet kan komma att hjälpa till med rådgivning hos 1177 Vårdguiden på telefon. Gensvaret på ett upprop från Region Östergötland har varit stort bland studenterna.

Det är ett hårt tryck på 1177 Vårdguiden på telefon med anledning av coronaviruset, covid-19. Extra bemanning av sjuksköterskor har tagits in och även pensionärer stöttar i rådgivningen. För att försöka få ytterligare resurser som kan hjälpa till har Region Östergötland tillsammans med Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet nu också frågat läkarstudenter som är i slutet av utbildningen (i termin nio till elva) om de kan stötta 1177 i coronarådgivningen. Intresset har varit stort.

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar. Efter en timme hade vi fått 29 intresseanmälningar och efter tolv timmar var vi uppe i 78, säger Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland och fortsätter:

– Vi är oerhört tacksamma för den respons vi har fått. Vi kommer att behöva hjälpas åt i den här situationen, troligen både på kort sikt och på lite längre sikt.

Läkarstudenterna får utbildning innan de börjar arbeta med telefonrådgivningen. Med tanke på det stora intresset kommer det också att finnas andra uppgifter än telefonrådgivning som studenterna kan komma att få arbeta med.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, 010-103 78 29