Start för vaccinering av 35–39-åringar

En sköterska ger en person en spruta i armen.

[2021-06-23]

Region Östergötland fortsätter att ligga före den egna preliminära tidsplanen för vaccinationerna i fas 4. Nu är det dags för personer i åldersgruppen 35–39 år. I morgon, 24 juni, får de erbjudandet om vaccinering i sin digitala brevlåda. Med vanlig post kommer det i början av nästa vecka.

Regionens egen tidsplan för fas 4 bygger på de prognoser som tagits fram när gäller leverans av vaccin. Skulle vaccintillgången ändras så kan det innebära att planen behöver justeras. Vaccineringen sker utifrån ålder, i allmänhet med femårsintervall. Tanken är att erbjudanden om att boka tid skickas till en ny åldersgrupp ungefär varannan vecka, men så här långt har nya erbjudanden kunnat gå ut varje torsdag.

Digitalt i första hand

Personer i åldern 35–39 år får erbjudandet om vaccination till sin digitala brevlåda i morgon, torsdag. Till den vanliga brevlådan kommer det i början av nästa vecka.

Tillgången på lediga tider är för tillfället god.

– Mitt råd är att i första hand boka digitalt, och då helst på våra vaccinationscentraler. Om det skulle vara svårt att hitta en tid direkt, så försök igen lite senare, eller prova på en annan vaccinationscentral. Vi fyller fortlöpande på med nya tider, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen.

Dos två ges parallellt

Vaccinationsviljan är generellt hög för åldersgrupperna i fas 4. 86 procent av personerna i åldern 55–59 år har vaccinerat sig eller bokat tid för att göra det. I åldersgruppen 50–54 år är motsvarande andel 83 procent. För 45–49-åringar är andelen 78 procent, och för 40–44-åringar är den hittills 66 procent. Vaccinering med dos två pågår parallellt för andra grupper.

– Så här inför midsommar, när många vill träffa släkt och vänner, är det viktigt att så många som möjligt är vaccinerade. Det gäller även med tanke på deltavarianten av viruset. Viktigt är också att vi fortsätter att hålla avstånd, träffas utomhus, och inte ses i för stora grupper. Ett bra riktmärke är upp till ungefär åtta personer, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Textansvarig: Gustav Borg, nyhetsredaktionen