Region Östergötland

Säsongsinfluensan är här

Bilden visar en nalle med en näsduk.

[2019-12-20]

Nu har säsongens influensaepidemi kommit igång, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Något som märks även i Östergötland. Det går fortfarande bra att vaccinera sig genom att boka en tid på vårdcentralen.

Influensaspridningen i Östergötland speglar läget i resten av landet. Britt Åkerlind, smittskyddsläkare inom Region Östergötland, konstaterar att säsongsinfluensan är igång.

– Flera nya fall har rapporterats de senaste dagarna. Totalt har 18 fall av influensa rapporterats i Östergötland och det är personer födda mellan 1927 och 1989. Dessutom är det ju bara de mest sjuka som söker vård och faktiskt blir provtagna. Detta innebär att det finns betydligt fler sjuka i samhället, säger Britt Åkerlind.

Enligt Folkhälsomyndigheten väntas antalet smittade personer öka de kommande veckorna och toppen brukar nås i januari eller februari.

Vaccinerar fortfarande

Särskilt personer som är gravida, över 65 år eller som har vissa kroniska sjukdomar rekommenderas att skydda sig från influensa genom att vaccinera sig. De löper större risk att bli allvarligt sjuka av influensa eller av en följdsjukdom till influensa.

Det tar upp till två veckor att få skydd av vaccinet. Vaccination mot influensa erbjuds till och med februari. För att vaccinera sig bokar man en tid på sin vårdcentral.

Textansvarig: Hanna Arfvelin, 010-103 24 61

1177.se