Region Östergötland redo att börja vaccinera befolkningen

[2020-12-08]

Provtagning utökas successivt och Region Östergötland förbereder att starta vaccinationer mot covid-19 strax efter nyår och planerar att vaccinera befolkningen löpande allteftersom vaccinet levereras. Det berättade regionledning och regional sjukvårdsledning i dag på en pressträff.

Bilden visar Rickard Lundin, Britt Åkerlind, Kaisa Karro.

Antalet inneliggande patienter med covid-19 ligger på en platånivå sedan tre veckor. I dag vårdas 92 patienter på sjukhus, 18 i intensivvård och 74 på vårdavdelning.

- Situationen i vården är ansträngd men det är ett stabilt läge. Nu går vi mot jul och nyår och då är det extra viktigt att fortsätta följa råden, stanna hemma när man är sjuk och hålla avstånd. Det är alla östgötars samlade insatser som avgör hur pandemin utvecklas, säger Britt Åkerlind.

Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) framhåller vikten av att fortsätta hålla lokala restriktioner och följa nationella råd.

- Vi befinner oss fortfarande i ett allvarligt läge i Östergötland. Det är viktigt att fortsätta minimera sociala kontakter, inte trängas, avstå den där julfesten och ställa om vårt julfirande, säger Kaisa Karro.

Utökad provtagning
Provtagningen ökar nu i Region Östergötland och utökas stegvis till fler åldrar. Under de närmaste två veckorna förstärks laboratoriekapaciteten med ett antal PCR-maskiner som gör det möjligt att fortsätta utöka provtagningen med bibehållen kvalitet.
- De nya instrumenten ska valideras innan de tas i bruk, därefter kan vi börja provta fler invånare och ge pålitliga provsvar inom rimlig tid, säger Britt Åkerlind.

Redo att starta vaccinationer
Region Östergötland förbereder för att kunna inleda vaccinationerna mot covid-19 direkt efter nyår.

- Vi är redo att starta vaccinationer i januari, först till prioriterade grupper. Alla östgötar kan vara lugna att det är en gratis vaccinering där vi följer de rekommendationer och prioriteringar som finns, säger Kaisa Karro.

Först ut är personer som bor i på särskilda boenden eller får vård och omsorg i hemmet, personal inom äldreomsorg och hushållskontakter till personer som har hemtjänst. Därefter kommer övrig personal inom hälso- och sjukvård, personer 70 år och äldre, övriga riskgrupper och därefter resten av befolkningen i åldrarna 18 till 69 år.

En vaccinsamordnare har utsetts och regional sjukvårdsledning i Region Östergötland håller ihop planeringen inför massvaccinationen. Arbetet fokuserar nu på logistik och bemanning.

- Vi planerar för en löpande vaccination under det första halvåret. Hur vaccinationen kommer att gå till beror på hur stora doser vaccin som levereras och i vilken takt, säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledning.

Textansvarig: Maria Carlqvist, nyhetsredaktionen, 010-103 76 28

Andra webbplatser