Region Östergötland lanserar matchningswebb för företag

[2020-03-30]

Många företag har hamnat i svår kris med anledning av coronaviruset. Samtidigt finns det företag som har behov av tjänster och extra arbetskraft. För att hjälpa företag att hitta varandra i krisen, har Region Östergötland snabbt satt upp en ny webbtjänst, www.matchajobben.nu.

Region Östergötland har den senaste tiden drivit ett intensivt arbete för att stärka stödet till regionens företag med anledning av effekterna av coronaviruset. Och krisen i spåren av covid-19 påverkar företagen på olika sätt. I vissa branscher har efterfrågan minskat kraftigt, med permitteringar och varsel som följd. På andra håll är behovet av arbetskraft stort, exempelvis i lantbruket och i många livsmedelsbutiker.

För att matcha företagens olika behov har Region Östergötland byggt upp en ny webbtjänst, www.matchajobben.nu. Där kan företag som behöver uppdrag eller har arbetskraft tillgänglig, lägga upp vad de kan erbjuda. På samma sätt kan företag som behöver arbetskraft eller andra tjänster, lägga upp sina behov. Syftet är att företagen ska kunna hitta nya vägar till uppdrag eller utbyte av arbetskraft för att klara sig igenom den svåra kris som många just nu genomlider.

- Vi behöver alla vara kreativa och tänka nytt för att lösa de stora problem företagen har, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden i Region Östergötland. Matchajobben.nu ska vara ett stöd för företagen, ett sätt för dem att få koll på vad andra har att erbjuda.

- Vi insåg att den här tjänsten behövdes och har arbetat för att få upp den så snabbt som möjligt, säger Andreas Capilla, regionutvecklingsdirektör på Region Östergötland. Syftet är att förmedla kontakt och låta företagen se möjligheter tillsammans. Företagen som matchar varandra kanske inte ens behöver vara i samma bransch.

Företag som söker uppdrag eller arbetskraft fyller i ett formulär på webbplatsen. Därefter granskas uppgifterna innan de publiceras så att alla kan ta del av dem. Tjänsten är kostnadsfri för företagen och finansieras av Region Östergötland.

- Tjänsten är riktad till företag, säger Eva Andersson, men det handlar förstås om att rädda både företag och jobb. Målet är att plattformen ska bidra till att färre företag går i konkurs och att fler kan behålla sin försörjning.

Textansvarig: Anchi Alm, nyhetsredaktionen, 010-103 94 88