Pressträff om covid-19 i länet

Bilden visar Jessica Frisk, Magnus Roberg och Rickard Lundin.

[2021-01-13]

Nästa vecka inleder Region Östergötland vaccinationer av medarbetare som arbetar nära covid-patienter på länets sjukhus. Dessutom sänks provtagningsåldern till 13 år. Det framkom på onsdagens pressträff med den regionala sjukvårdsledningen.

Biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg började med att ge en lägesbild. Han konstaterade att antalet patienter med covid-19 som vårdas på sjukhus i Östergötland har varit relativt oförändrat under de senaste två veckorna. Antalet för dagen är 125 patienter.

– Vi ser ingen dramatisk ökning efter helgerna, men de kommande veckorna är känsliga, sa Magnus Roberg.

Han berättade även att åldern för att kunna boka tid för provtagning för covid-19 i Östergötland sänks till 13 år från och med torsdag.

"Fortsatt högt tryck"
Medverkade på pressträffen gjorde också vårddirektör Jessica Frisk, som redogjorde för situationen i sjukvården. Fokus just nu är vård som inte kan vänta, covid-vården, provtagningsuppdraget och vaccinationsinsatserna.

– Vi har fortsatt mycket högt tryck i hela hälso- och sjukvården och så har det varit en längre tid. Vi reder ut det vi måste, men så mycket annat kan vi inte prioritera, sa Jessica Frisk.

Hon passade också på att återigen vädja till östgötarna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att på så sätt avlasta sjukvården och minska antalet människor som blir sjuka.

Vaccination av medarbetare
Rickard Lundin, som representerar den regionala sjukvårdsledningen, berättade att vaccination av viss hälso- och sjukvårdspersonal kommer att inledas under nästa vecka.

– Vårt mål är att vaccinera all vårdnära personal så snart vi får tillgång till vaccin i rätt volymer, men vi kommer börja med att vaccinera personal som arbetar på våra pandemiavdelningar, akutmottagningar och intensivvårdsavdelningar, sa han.

Han berättade också att från och med nästa vecka kommer inga vaccindoser att sparas till den andra dosen. Detta efter att Folkhälsomyndigheten förtydligat att kommande leveranser är säkrade.

– Vi är väldigt glada att vaccinationerna flyter på väl och vi har ett gott samarbete med kommunerna. Vi hoppas att så många östgötar som möjligt tar emot erbjudande om vaccin, sa Rickard Lundin.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85