Pressträff om coronasituationen i länet

[2020-03-12]

Ytterligare sex personer i länet har nu bekräftats smittade av coronaviruset. På torsdagsmorgonen höll Region Östergötland, Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings kommun en gemensam pressträff om situationen i länet.

Pressträff om coronasituationen

Sent på onsdagen kom provsvar som visade att ytterligare sex personer i Östergötland är smittade av coronaviruset. Ingen av de berörda är allvarligt sjuk och samtliga befinner sig i hemmet. En av dem har provtagits i Norrköping och fem i Linköping. Smittskydd har nu inlett arbete med smittspårning kring de berörda personerna.

– Det de har gemensamt är att samtliga har blivit smittade under resa till Österrike. I övrigt är fallen skilda från varandra. Vi ser inga tecken på att vi har en smittspridning inom Östergötland, sa smittskyddsläkare Britt Åkerlind vid presskonferensen.

Hon påpekade också att utvecklingen var väntad.
– Vi rör oss väldigt nära varandra i många situationer och har i Östergötland tidigare varit förskonade. Det är bra att så många är observanta och håller sig för sig själva när de blir sjuka, sa Britt Åkerlind.

Med på presskonferensen var även Rickard Lundin, stabschef i den regionala sjukvårdsledningen i Region Östergötland.

– I går fattades beslutet att klassa det här som en särskild händelse och en regional sjukvårdsledning etablerades. Vi måste förbereda Östergötland på bästa sätt. Vi har ett ansvar för att ta hand om de drabbade och samtidigt ett samhällsuppdrag kring sjukvården, sa han.
Samtliga på pressträffen lyfte vikten av god samverkan både i länet och nationellt.

Viktigt att samverka

Försvarsdirektör Jenny Knuthammar representerade Länsstyrelsen Östergötland.

– I början av nästa vecka skickar vi in en beskrivning till MSB över vilka påfrestningar det här innebär för länet främst när det gäller personalbortfall och påverkan på samhällsviktiga funktioner, sa hon.

Paul Håkansson, kommundirektör i Linköping, beskrev det kommunala perspektivet på arbetet kring corona.

– Vi har inte haft några fall förrän nu, så det vi primärt har hanterat de senaste två veckorna är oro. Det gäller att se till att vi har personal som kan säkerställa vår verksamhet. Det budskap vi går ut med nu är att nödvändiga möten ska genomföras, men man kanske ska ändra mötesformerna när det behövs, sa han.

Textansvarig: Bodil Knuthammar/Carolina Häggkvist, 010-103 94 88

Se pressträffen i efterhand via vår Youtube-kanal > > >

Bild ovan: Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och Rickard Lundin, stabschef i den regionala sjukvårdsledningen, svarade på frågor under pressträffen.