Region Östergötland

Preliminär tidplan för vaccination i fas 4

En sköterska som vaccinerar en person. Båda ler.

[2021-06-01]

Nu har Region Östergötland tagit fram en preliminär tidplan för vaccinationerna i fas 4. Nästa grupp som erbjuds vaccin är 50-54-åringar, där brevet med erbjudande om vaccination går ut till digitala brevlådor på torsdag.

Under förra veckan gick Region Östergötland in i fas 4 av vaccinationsinsatsen. Hittills har alla 55-59-åringar i länet fått erbjudande om vaccination och 48,5 procent av befolkningen över 18 år har just nu fått sin första dos vaccin. Nu finns en tidplan framme för hur resten av befolkningen ska erbjudas vaccin.

– Vi vet att det är många som undrar när det kan bli tid för vaccination. Nu har vi en preliminär tidplan, som bygger på de prognoser för leveranser vi har fått, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen på regional nivå. Men den kan förstås ändras om det sker förändringar i leveranserna.

Utifrån ålder
Vaccinationerna under resten av fas 4 beräknas ske utifrån ålder, de flesta grupper med femårsintervall. Planen är att erbjudanden om att boka tid går ut till nya grupper ungefär varannan vecka, men också det är beroende på vaccintillgång.

– Som planen ser ut nu kommer den sista åldersgruppen, 18-29-åringar, få sitt erbjudande om att boka vaccin vecka 30-31, säger Rickard Lundin. Men vi vaccinerar med allt vaccin vi får, så det kan gå fortare eller det kan ta längre tid, beroende på hur mycket vaccin vi får.

50-54-åringar nästa grupp
Nästa grupp som får erbjudande om vaccin är 50-54-åringar. De som har digital brevlåda får erbjudande om vaccinering på torsdag, övriga får brev med posten i början av nästa vecka. Den här veckan går det också ut brev med erbjudande till ytterligare en riskgrupp samt gravida enligt Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer.

– Vi uppmuntrar som vanligt alla att boka digitalt och i första hand på våra vaccinationscentraler, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen. Om man inte skulle hitta en tid, kan man försöka igen lite senare eller på någon annan vaccinationscentral. Det kommer upp nya tider hela tiden.

Preliminär tidplan och information om vaccination på 1177.se.

Textansvarig: Anchi Alm, nyhetsredaktionen