Region Östergötland

Påminnelse om vaccinering till 25–29-åringar

Bilden visar en ung kvinna som håller i en bebis och blir vaccinerad.

[2021-08-26]

Nu påminns 25–29-åringar om erbjudandet att vaccinera sig mot covid-19. Dessutom påminns personer i olika åldrar som ännu inte fått den andra vaccindosen. Påminnelsebrevet skickas till digitala brevlådor i dag, torsdag, och kommer med vanlig post om några dagar.

Personer som är mellan 25 och 29 år har inte antagit erbjudandet om vaccination i lika stor utsträckning som andra åldersgrupper. Därför får den åldersgruppen nu ett påminnelsebrev med erbjudandet om att få dos 1.

– Vi har gott om vaccin och det finns både många drop-in-tider och tider att boka under augusti och september, säger Gun Lindgren, verksamhetschef för vaccinationscentralerna i Region Östergötland och fortsätter:

– Alla födda 2005 eller tidigare har fått erbjudande om vaccination. Om man har tänkt att vaccinera sig är det ingen idé att vänta. Nu börjar infektioner öka när skolor, arbetsplatser och olika verksamheter drar igång efter sommaruppehåll. Vi ser också att covid-19-smittan ökar i samhället och vaccination minskar risken för att bli allvarligt sjuk.

Påminnelse om dos 2
Ett påminnelsebrev skickas även till personer i olika åldrar som tagit dos 1 för nio veckor sedan, eller tidigare, och som inte fått den andra vaccindosen.

– Det handlar om 1 600 personer, men det kan vara så att en del av dem har tagit den andra dosen i en annan region, förklarar Gun Lindgren.

Båda de grupper som får påminnelsebrevet kan välja mellan att komma på drop-in-tider eller att boka en tid. Det kan även alla andra som inte är fullvaccinerade göra. De drop-in-tider som finns på vaccinationscentralerna i Norrköping, Linköping, Mjölby och Motala presenteras i brevet. De hittas även på 1177.se.

Tillgänglighet anpassas
Från den 1 september kommer Folkhälsomyndigheten att rekommendera en extra vaccindos för personer som har gravt nedsatt immunförsvar.

– Det kan komma att påverka tillgängligheten för allmänheten och i takt med att allt fler har tagit sin första dos anpassas tillgängligheten på vaccinationscentralerna, säger Gun Lindgren.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, nyhetsredaktionen