Region Östergötland

Nya starter av specialistutbildning för undersköterskor

[2022-02-10]

Specialistutbildningen för undersköterskor i akut- och intensivvård kommer att fortsätta med tre nya omgångar i Linköping de kommande åren. ”Det är jätteroligt”, säger utbildningsledare Cecilia Andersson.

Två undersköterskor står vid en säng där en patient ligger.

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som har beviljat tre nya starter av utbildningen till specialistundersköterska i akut- och intensivvård i Linköping. Utbildningen är unik i Sverige och är en gemensam satsning av Region Östergötland i samarbete med Östsvenska yrkeshögskolan.
Den första utbildningsomgången startade 2020 och nu blir det alltså tre nya utbildningsstarter, i augusti i år, 2023 och 2024.

– Intresset och söktrycket var stort under de första omgångarna, berättar utbildningsledare Cecilia Andersson.

– Utbildningen har fungerat bra, även om det inte har varit enkelt och förutsättningarna förändrades i och med covid-19. Flera studenter har fått jobb innan de har tagit examen och det tycker jag är ett kvitto på att det är en bra utbildning, säger Karin Björnström Karlsson.

Hon är kursansvarig och överläkare vid ANOPIVA (anestesi, operation och intensivvård) på Universitetssjukhuset i Linköping (US).

Fördjupad kompetens
Specialistutbildningen för undersköterskor i akut- och intensivvård är en tvåårig distansutbildning på halvfart som leder till en yrkeshögskoleexamen. Halva utbildningstiden består av teori och den andra halvan av lärande i arbete (LIA).
Den som har gått utbildningen kan arbeta både inom akutsjukvård och intensivvård. Arbetet handlar om att dagligen vårda svårt sjuka patienter och om att hantera avancerad teknik.

– Utbildningen ger en fördjupad kompetens att ta hand om de allt svårare sjuka patienter som läggs in på våra sjukhus i dag. Den ger en bredd och en förmåga att kunna växla mellan olika grenar av verksamheten. Vi såg behovet av undersköterskor med den här specialistkompetensen, framför allt på teknikintensiva avdelningar, även tidigare men det har blivit ännu mer tydligt under pandemin, säger Karin Björnström Karlsson.

Yrkeshögskoleutbildningen är öppen för sökande från hela landet och har 24 platser. Sista ansökningsdag för den utbildningsomgång som startar i augusti är den 5 maj.
Kursledare för utbildningen är Karina Emriksson och Camilla Öztan.

Text: Cecilia Ottosson, kommunikationsenheten

 

Kontaktperson:
Cecilia Andersson
Telefon: 072-519 23 53
E-post: cecilia.m.andersson@regionostergotland.se