Nya lösningar för att undvika trängsel på vårdcentralerna

[2020-11-05]

”Alla ska känna sig trygga att komma och vaccinera sig för influensan i år, oavsett om du har en bokad tid eller kommer på drop-in”. Det säger Mara Kosovic, chef för primärvården i Region Östergötland.

Bild på patienten Anna-Maria Tedensjö.

Utökade tider, strukturerade insläpp av patienter och personal som garanterar fysiskt avstånd. Influensavaccinationen är igång på vårdcentralerna, som lägger extra kraft på att förbättra logistiken för att undvika trängsel och minska risken för smittspridning.

Vårdcentralen Ljungsbro, är en av de vårdcentraler som har drop-in-mottagning för influensavaccination under november. Här vaccineras patienter i källarlokalen med en separat in- och utgång. Vårdcentralernas dörrvärdar ser till att det inte samlas för många inomhus.

– Jag säkerställer att det inte blir för många patienter inomhus samtidigt och att alla håller tillräckligt med avstånd till varandra. Hittills har det flutit på jättebra, säger Katarina Kraff, undersköterska på Vårdcentralen Ljungsbro.

Populärt med tidsbokning

Tidsbokning via 1177.se är nytt för i år. När influensavaccinationen startade på tisdagen var det många som bokade och tiderna tog snabbt slut på vissa vårdcentraler.

– Vi vill att alla ska känna sig trygga att komma och vaccinera sig, oavsett om du har en bokad tid eller kommer på drop-in. Båda alternativen ska vara lika säkert att eftersom vårdcentralerna har gjort lokala anpassningar för att undvika trängsel och organiserar med möjlighet till fysisk distans, säger Mara Kosovic och fortsätter:

– Du som tillhör en riskgrupp och har ett vårdbesök inbokat, har möjlighet att få influensavaccin i samband med det.

Textansvarig: Hanna Arfvelin, telefon 010-103 24 61