Ny teknik hjälper ambulanspersonal att låsa upp dörrar

[2021-05-11]

Region Östergötland börjar använda Smart passage, ett digitalt system som ska underlätta för ambulanspersonal att snabbt komma in i fastigheter.

Bild från ambulanshallen på Vrinnevisjukhuset.

En felaktig portkod, eller en nyckel som inte passar, kan orsaka problem för ambulanspersonal som snabbt behöver ta sig in i trappuppgångar och fastigheter. När larmet går är varje minut viktig.

För att avhjälpa problemet har Region Östergötland nu tecknat ett avtal med SOS Alarm om att använda Smart passage. Tjänsten innebär att ambulanser och fastigheter kopplas till ett digitalt system så att personalen snabbt kan ta sig in med hjälp av en liten bricka, en tagg.

Automatisk behörighet

När samtalet kommer till larmcentralen tilldelas ambulansen automatiskt behörighet till fastigheten där den sjuka eller skadade personen finns. Behörigheten är bara aktiv under insatstiden, och inga dörrar behöver stå olåsta.

– Varje minut kan vara avgörande vid en uttryckning. Syftet med Smart passage är att göra räddningsinsatsen snabbare, mer effektiv och tryggare. Framförallt kan det bidra till att fler liv räddas, säger Torbjörn Holmqvist (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Smart passage är en kostnadsfri tilläggstjänst som kopplas till det avtal som Region Östergötland sedan tidigare har med SOS Alarm, när det gäller prioritering och dirigering av ambulansuppdrag.

Text: Gustav Borg, nyhetsredaktionen