Region Östergötland

Ny intensivvårdsavdelning öppnar på US

Bilden visar en simulerad vårdsituation med en sjuksköterska, en läkare och en undersköterska som syresätter en docka i respirator. På enkelsalen finns det gott om utrymme för teamens arbete och för utrustningen.

[2020-09-22]

En ny intensivvårdsavdelning har öppnat på Universitetssjukhuset i Linköping (US). De ljusa och fräscha lokalerna med rymliga patientrum erbjuder en förbättrad vårdmiljö och arbetsmiljö för patienter och medarbetare.

Bilden visar Marcus Lundin och Carina Jonsson som läser på en dataskärm i ett stort rum.

Den nya intensivvårdsavdelningen (IVA) har tolv platser och är del av byggprojektet Framtidens US. Den ligger i huvudblocket, i nära anslutning till centraloperation och övriga intensivvårdsavdelningar. På grund av pandemin fick inflyttningen skjutas upp fyra månader men nu är avdelningen redo att ta emot patienterna.

– Vi är glada att äntligen kunna flytta in i de nya lokalerna som är riktigt anpassade efter den moderna intensivvården. Här har vi rymliga lokaler som vi behöver för teamens arbete med övervakning, diagnostik, behandling och omvårdnad av intensivvårdskrävande patienter, och för att kunna isolera smittsamma patienter, säger Anna Oscarsson Tibblin, verksamhetschef på anestesi- operations- och intensivvårdskliniken (ANOPIVA) på Universitetssjukhuset i Linköping.

"Möter framtidens behov"
På intensivvårdsavdelningen vårdas patienter med svikt i vitala funktioner, som kan uppstå till exempel vid svår infektion och trauma. Några platser ska kunna tas i anspråk av patienter med covid-19 inom ramen för den ordinarie verksamheten. Regionrådet Agneta Niklasson (MP) klippte bandet till avdelningen under invigningen för medarbetarna i fredags.

– Det är en fantastisk trygghet för alla östgötar att vi nu har en ännu modernare intensivvårdsavdelning på Universitetssjukhuset. De nya lokalerna möter framtidens behov av patientsäker vård och ger medarbetarna en god arbetsmiljö i en vardag som ställer stora krav på korrekta och ofta snabba bedömningar för att rädda liv, säger hon.

– I moderna och ändamålsenliga lokaler får medarbetarna nu ännu bättre förutsättningar att bedriva intensivvård för svårt sjuka patienter. Det har vi sett dem göra på ett fantastiskt sätt, inte minst nu under pandemin, säger regiondirektör Krister Björkegren.

Fönster kan frostas
Intensivvårdspersonalen och kollegor från andra kliniker kom och tittade på lokalerna. Där fick de också se några typiska scenarier i intensivvårdens arbete, som kommer att gå ännu smidigare på den nya avdelningen. Alla patientrum är större än tidigare, och ytorna lättarbetade med svängbara sängar och utrustning som kan rullas fram eller sänkas ner vid sängen. Fönster mellan patientrum och expeditioner kan frostas när patienten behöver en privat miljö och bli transparanta igen när patienten behöver övervakning. De förbättrar också personalens kommunikation mellan rummen. Det finns också ett inbyggt dygnsvarierat ljus som kan stabilisera intensivvårdspatienternas dygnsrytm.

Bilden överst på sidan: Specialistsjuksköterskan Hanna Andersson, specialistläkare Maria Stenqvist och undersköterskan Barbro Eklund i en simulerad vårdsituation där en docka syresätts i respirator. På enkelsalen finns det gott om utrymme för teamens arbete och för utrustningen.

Bilden till höger: Med den moderna utrustningen kan intensivvårdssjuksköterskan Marcus Lundin och intensivvårdssjuksköterskan Carina Jonsson övervaka en rad parametrar i patientens hälsotillstånd på salen. 

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28