Nu införs självprovtagning av HPV

En person sitter vid ett bord och håller i ett brev. Bakom brevet sitter en katt.

[2021-08-19]

Från och med 23 augusti inför Region Östergötland självprovtagning av HPV (humant papillomvirus) för kvinnor mellan 23 och 64 år. Självprovtagningen ersätter i de allra flesta fall de cellprovtagningsbesök hos kvinnohälsan som kvinnor tidigare blivit kallade till.

HPV är ett mycket vanligt virus som finns i över tvåhundra olika typer. Några typer kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till cancer i livmoderhalsen. Genom ett enkelt test som kvinnor själva kan ta, kan HPV upptäckas.

Självprovtagning av HPV kommer från och med 23 augusti att börja erbjudas i Östergötland. Alla kvinnor som är mellan 23 och 50 år ska testa sig vart tredje år och sedan vart sjunde år. Sista provet tas vid cirka 64 års ålder. Den som är gravid ska inte ta provet själv utan istället kontakta kvinnohälsan för cellprovtagning. De kvinnor som tidigare haft en cellförändring som behöver följas upp kommer även fortsättningsvis bli kallad för gynekologisk cellprovtagning.

När det är dags för självprovtagning får man ett brev, antingen till sin digitala brevlåda eller via post. I brevet framgår hur man beställer ett test. Om man inte fått ett sådant brev kan man inte beställa provet.

– Självprovtagningen kan göras när och var det passar bäst. Det är enkelt och smidigt att ta, säger Caroline Lilliecreutz, överläkare på kvinnokliniken.

Testet skickas sedan in till ett laboratorium för analys. När provet är klart får man svar i sin inkorg i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Vanligtvis tar det upp till 28 dagar.

Om provet inte visar att man har HPV behöver man inte göra någonting utan vänta tills nästa gång man får en kallelse att provta sig. Om provet visar att man har HPV behöver man ta ett cellprov hos kvinnohälsan. Kallelse dit kommer efter cirka 3 månader. Detta för att ge HPV infektionen en chans att läka ut.

– Regelbunden provtagning ger ett starkt skydd mot cancer i livmoderhalsen. Risken minskar med mer än 90 procent. Det är viktigt att lämna prov även för kvinnor som är vaccinerade mot HPV. Vaccinet skyddar inte helt mot livmoderhalscancer, säger Caroline Lilliecreutz.

Information om självprovtagning HPV på 1177.se.

Textansvarig: nyhetsredaktionen