Möjlighet för personer över 65 år att välja vaccintyp

En sköterska tar en spruta på en person. Personen som får sprutan sitter med ryggen mot kameran.

[2021-07-26]

Personer över 65 år har nu möjlighet att välja om de vill få Astras vaccin eller något av de andra vaccinerna som Region Östergötland erbjuder. Möjligheten gäller både de som ännu inte fått sin första dos vaccin och de som fått dos 1 av Astras vaccin.

Covid-19-vaccin av typen Vaxzevria från Astra fasas just nu ut i Sverige. I Östergötland finns små mängder Astra-vaccin fortfarande kvar. Från och med 26 juli ger Region Östergötland de som är över 65 år möjligheten välja om de vill bli vaccinerade med Vaxzevria-vaccinet eller med MRNA-vaccin (från Moderna eller Pfizer). Både de som ännu inte antagit erbjudandet om vaccinering och de som fått dos 1 av Astra-vaccinet omfattas.

– Vi kommer att upphöra att vaccinera med Astra-vaccinet sista augusti och erbjuder den här valmöjligheten under tiden fram till dess, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland.

Drop in i Norrköping och Linköping

Vaccintillgången är fortfarande god i Östergötland och det finns en hel del lediga tider för vaccinering runt om i länet. För att underlätta ytterligare för östgötar att vaccinera sig, prövade regionen förra veckan drop in-vaccinering i Mjölby och Motala. Nu genomförs drop in-vaccinering på försök även på Norrköping och Linköpings vaccinationscentraler.

– Norrköpings vaccinationscentral erbjuder drop in tisdag och onsdag klockan 9-11 och 13-19. Linköpings vaccinationscentral ger möjlighet till drop in tisdag och onsdag klockan 17-18, säger Kerstin Jonsson.

– Vi hoppas att så många östgötar som möjligt som inte vaccinerat sig ännu tar chansen att vaccinera sig de närmaste veckorna nu när vaccintillgången är god.

Textansvarig: Eva-Mari Löfqvist, nyhetsredaktionen