Modernt kostall klart vid Vreta utbildningscentrum

Bilden visar kor i ett kostall.

[2020-12-18]

Kor, ungdjur och kalvar har börjat flytta in. Elva månader efter branden står ett nytt toppmodernt kostall färdigbyggt vid Vreta utbildningscentrum.

Bilden visar Jan Wretemark.Bilden visar en ko.

Det var den 15 januari som en ladugårdsbyggnad med ett 100-tal mjölkkor och cirka 30 kalvar vid Vreta utbildningscentrum brann ner till grunden och inga djur kunde räddas

– Den dagen glömmer jag aldrig. Vi i personalen tog sedan några dagar och funderade på hur vi skulle göra med ett nybygge och med de ungdjur som fanns i en annan byggnad och klarade sig. Det var viktigt att vi hade den tiden tillsammans för då bearbetade vi också det som hade hänt, säger Jan Wretemark, driftledare för lantbruket vid Vreta utbildningscentrum.

Nu står ett nytt kostall med plats för cirka 200 kor, ungdjur och kalvar färdigbyggt

– Det har gått jättefort. Vi kunde börja röja brandplatsen snabbt och vi hade planerat för en ny byggnad ändå så det fanns redan klara ritningar, berättar Jan Wretemark.

"Helt underbart"
Den största skillnaden mellan det gamla och det nya kostallet är tekniken, nu finns det till exempel en mjölkningsrobot. Dessutom har djurskyddet förbättrats genom att alla djur har liggbås och ströbäddar; ingen ligger längre på spaltgolv.
Vid kostallet finns också ett besökscentrum, undervisningslokaler och hygienutrymmen så att skolan både ska kunna ha undervisning i djurskötsel och mjölkproduktion och ta emot besökare på ett säkert sätt.
Pandemin har satt stopp för den planerade invigningen, men djuren har successivt börjat flytta in

– Det har gått lugnt till och de tycker att det här är ett schysst ställe. Det är helt underbart att få vara med om det här och se så fint det har blivit. Vi har en fantastiskt bra djurhållning och en mycket bra arbetsmiljö för både personal och elever, säger Jan Wretemark.

"Stolt och imponerad"
– Jag är stolt och imponerad över de insatser som gjorts under året för att återuppbygga kostallet. Det nya moderna kostallet är viktigt för undervisningen och att det står färdigt innan jul blir också en fin julklapp till korna, säger Eva Andersson (S), regionutvecklingsnämndens ordförande

Region Östergötland är huvudman för Naturbruksgymnasiet i Östergötland, som består av Vreta utbildningscentrum och Himmelstalunds utbildningscentrum.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, nyhetsredaktionen