Region Östergötland

Michael ny ordförande i svensk förening för akutsjukvård

[2021-03-12]

Hallå där Michael von Schickfus, överläkare på akutkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, som valts till ordförande i svensk förening för akutsjukvård (Swesem).

Grattis! Hur känns det här?

- Det känns jättebra och väldigt spännande. Jag har varit i Swesems styrelse i tre år och den tidigare ordföranden Arin Malkomian har suttit ganska länge och bestämde sig i slutet av förra året för att lämna över. Det var jättekul att jag blev nominerad och valdes vid årsmötet i förra veckan.

Vad vill du driva för frågor som ny ordförande i föreningen?

- Det är väldigt mycket som är viktigt. Vi får hoppas att pandemin, som påverkar mycket av möjligheterna, går över snart och då är det viktigt att vi får en likvärdig utbildning för våra ST-läkare över hela landet och vi jobbar för att förbättra vidareutbildningsmöjligheterna för våra färdiga specialister. Vi håller även på att etablera nya kurser och en forskarskola som ska hållas digitalt i år.  Vi kommer även behöva revidera Swesems målbeskrivning, det är ett stort arbete som vi hoppas hinna med i år.

Akutläkare är en ganska ny specialitet i Sverige. Hur påverkar det föreningens arbete?

- Jo, det blev tilläggsspecialitet 2006 och basspecialitet 2015. I dag finns inte akutläkare på alla akutmottagningar och vårt mål är förstås att alla svenska akutmottagningar ska bemannas dygnet runt med akutläkare. Det finns som ett ständigt pågående arbete för oss.