Region Östergötland

Med erfarenhet av Syriens traumavård

[2020-01-22]

I Aleppo tog Mounir Arouk hand om patienter med skador och trauman från explosioner och terrordåd. "I Sverige ser vi sällan dessa patienter men trafikolyckor är också trauman för kroppen", säger barnkirurgen som numera arbetar på Universitetssjukhuset i Linköping.

Bilden visar Mounir Arouk.

Mounir Arouk kommer från Syrien där han var chef på barnkirurgen på det centrala barnsjukhuset i Aleppo. Han är läkarutbildad i Rumänien och har också arbetat i Aleppos akutsjukvård. År 2014 kom han till Sverige efter att ha flytt från kriget i sitt land, via Egypten, Turkiet och Grekland.

– Mellan Turkiet och Grekland åkte vi gummibåt, 37 vuxna och barn på höga vågor. Det var en mycket jobbig och tuff resa. Men jag ville komma till ett land där jag och min familj kunde få skydd från kriget och där jag kunde fortsätta mitt arbete, säger Mounir Arouk.

Nu bor han i Linköping med sin familj och är barnkirurg på HKH Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus vid Universitetssjukhuset i Linköping (US). Det första året i Sverige bodde han i Uppsala, och via arbetsförmedlingen fick han en utbildningstjänst på Akademiska sjukhuset i Uppsala och studerade svenska samtidigt. Det ledde vidare till tjänsten som barnkirurg på US.

Blindtarm på arabiska
Efter fem år talar han svenska med kollegor, patienter och deras närstående.
– Att lära ett nytt språk när man är över 50 år är inte lätt men jag försöker så gott jag kan. Det medicinska språket är delvis detsamma, från en latinsk bas som är försvenskad i Sverige medan vi i Syrien använder arabiska ord. Till exempel heter det blindtarm också på arabiska, säger Mounir Arouk.

Patienterna är mellan 0 och 18 år och han träffar dem när de har skador eller sjukdomar som behöver utredning och behandling med kirurgi. De kan ha testikelvridning, inklämda ljumskbråck, tarmvred och tarmblödningar, vanliga diagnoser både på sjukhuset i Linköping och Aleppo.

– Jag arbetar i team med en barnneurolog och en barnkirurg från Karolinska Institutet. Jag har också ett bra samarbete med kollegorna inom kirurgi, barnmedicin och på akuten om bedömningar och eventuella kirurgiska åtgärder, säger Mounir Arouk.

Patienter från skadeplatser
Minuterna efter explosionen på Ådalagatan i Linköping den 7 juni gjorde Mounir Arouk sig beredd att ta emot traumapatienter till akut kirurgi. Ett stort antal ambulanser hade ryckt ut och akutmottagningen väntade på vad som skulle hända. Lyckligtvis var inte skadeläget så stort som man först befarade och inga patienter behövde akut kirurgi.

– Jag lämnade Syrien i ett tidigt skede och hann inte se så många svårt krigsskadade som senare kom till sjukvården i Aleppo. Men om det behövs har jag erfarenhet och kunskap att ta hand om patienter med trauma efter en katastrof, säger Mounir Arouk.
Till akutsjukvården i Aleppo kommer många patienter in med skador från trafik men också av knivskärningar och annat våld. Efter explosioner och terrordåd handlar det om att rädda liv och stoppa blödningar, berättar Mounir Arouk.

– Om patienten är skjuten är chansen ofta större att denne ska kunna återhämta sig väl, men om ben eller armar är borta efter explosionen är det alltid ett svårt tillstånd. I Sverige ser vi sällan dessa patienter men personer skadas i trafikolyckor som också är trauman för kroppen och kan kräva akut kirurgi, säger Mounir Arouk.

Många likheter
Han tycker att mycket i den svenska sjukvården är likt vården i Syrien, sett till diagnoserna och många av behandlingarna. Men det finns skillnader. I Sverige har han fått lära sig använda ett digitalt journalsystem i stället för pappersjournaler. Här väljer han oftare att inte operera en traumapatient med blödningar då det finns andra bättre alternativ.

– Tack vare blodtransfusioner som finns i Sverige går det att vänta och se om patienten blir bättre naturligt innan vi opererar bort ett viktigt organ, säger Mounir Arouk.

I Aleppo arrangerade Mounir Arouk varje år den medicinska vetenskapliga veckan med workshops, seminarier och internationella gäster med olika specialiteter.
– Vi fick lära oss kirurgi live av utländska experter. Att se en kollega utföra en avancerad operation framför sina ögon, det är något alldeles speciellt.

Textansvarig: Maria Carlqvist, nyhetsredaktionen, 010-103 76 28