Många studenter kom till drop in

Människor köar till vaccinering.

[2021-09-15]

På tisdagen ordnade Region Östergötland och Linköpings universitet drop in-vaccinering på både Campus Valla och Campus Norrköping. Nära 300 vaccindoser delades ut.

Kön med studenter ringlade lång på Campus Valla i Linköping på tisdagseftermiddagen. 150 vaccindoser hade förberetts, men Anne Boström, enhetschef på vaccinationscentralen vid Saab Arena, märkte snart att det inte skulle räcka och fick hämta mer. Sammanlagt 231 doser hade delats ut när mottagningen stängde vid klockan 18.30, ungefär en halvtimme efter utsatt tid.

– Väldigt roligt, och över förväntan. Vi höll öppet lite extra länge för att kunna hjälpa så många som möjligt. Vi har inga exakta siffror än så länge, men jag skulle säga att omkring 60 procent av dem som besökte oss fick sin första dos, säger Anne Boström.

Eftersom Campus Norrköping har färre studenter så var det följaktligen inte lika många som kom för vaccination där. 68 doser delades ut. Andelen som fick dos 1 var ungefär lika stor som i Linköping.

Stor vaccinationsvilja

Satsningen med drop in-vaccination är ett samarbete mellan Region Östergötland och Linköpings universitet.

Jenny Ewen, koordinator på universitetet, säger att det finns en stor vaccinationsvilja bland studenterna, men att allt det praktiska som hänger ihop med att flytta till en ny ort för att studera kan göra att vaccineringen inte blir högsta prioritet.

– Det kan också vara krångligt att hitta och ta sig fram i en helt ny stad. Därför är tillgängligheten mycket viktig, att göra det enkelt. Många studenter har redan tagit den första dosen på sin hemort, och kan nu komma för att få den andra dosen här, säger hon.

Undvika utbrott av smitta

För åldersgrupperna från 40 år och uppåt är vaccinationstäckningen i länet över 80 procent, medan den succesivt sjunker till 66 procent för personer i åldern 18 till 24 år. Vaccin är det effektivaste verktyget för att bekämpa pandemin, och därför behövs en så hög vaccinationsgrad som möjligt i samhället.

– Andelen vaccinerade i åldersgruppen där många studenter ingår är inte så stor, och vi provar många olika sätt för att nå dem. Studenter umgås ju ofta i större grupper och det gör att det är angeläget att få en hög vaccinationstäckning, så att vi kan undvika utbrott av smitta, säger Gun Lindgren, verksamhetschef för vaccinationscentralerna i Region Östergötland.

I solen utanför hus Zenit på Campus Valla sitter Idun Eklind, Anton Knudsen och Johannes Pettersson. Alla tre har precis fått sin andra dos vaccin.

– Det var supersmidigt. Vi fick vänta en halvtimme, så det var inte så farligt, säger Idun Eklind.

Varför tror ni att det är svårare att få yngre människor att vaccinera sig?

– Tillräcklig information har nog de flesta. Jag tror att många tänker att det inte är så bråttom, och att sjukdomen inte är så farlig eftersom man är ung, säger Anton Knudsen.

Textansvarig: Gustav Borg

Ny chans nästa vecka
Ett nytt tillfälle för drop in-vaccinering för studenter på Campus Valla och Campus Norrköping blir det nästa tisdag, 21 september. Även då är öppettiderna klockan 15 till 18.