Lyckad drop in över hela länet

Ett plåster sätts på en överarm efter vaccinering.

[2021-09-23]

5 587 vaccindoser mot covid-19 delades ut i går när länets alla vård- och vaccinationscentraler, samt sjukhus, erbjöd drop in. Det är en rejäl ökning, jämfört med de senaste veckorna då antalet vaccindoser i länet legat på cirka 1 800 per dag.

– Det här är väldigt glädjande siffror. Jag gissar att det var närheten och enkelheten som passade många. Jag tror också att det handlar om betydelsen som primärvården och länets vårdcentraler har för människor. Man litar på sin vårdcentral och det känns tryggt att gå dit, säger Åsa Maxeby, enhetschef för Vaccinationscentralen i Norrköping.

Senast antalet vacciationer mot covid-19 var uppe på samma nivåer var 25 augusti då cirka 6 000 doser delades ut. Sedan dess har antalet sjunkit, och ligger nu på en nivå av ungefär 1 800 doser dagligen. Av de 5 587 doser som delades ut i går var 2 434 dos 1.

– Att så många kom för den första dosen tycker jag är allra mest positivt. Tidigare har man kanske inte kommit iväg eftersom livet snurrar på med så mycket annat, men nu blev det av, säger Åsa Maxeby.

"Kö in i det sista"

Vårdcentralen i Finspång delade ut sammanlagt 210 vaccindoser. Öppettiderna för drop in-mottagningen var mellan klockan 15 och 18, men vårdcentralen höll öppet fram till klockan 19.30 för att hinna med alla.

– Det blev ett lite hårdare tryck än vad vi väntat oss, och det var kö in i det sista. Förutom regionens övergripande information om drop in-satsningen så har vi även varit väldigt aktiva här på vårdcentralen med att informera om att detta var på gång. Jag tror att det gjorde att många nu såg till att vaccinera sig, säger Sofia Holmlund, tillförordnad verksamhetschef för vårdcentralen i Finspång.

Arbetar aktivt för att nå ut

Även i stadsdelen Skäggetorp i Linköping var intresset stort. 98 vaccindoser delades ut.

– Hela kyrkan var full av människor som väntade. Tack vare att den är så stor så gick det bra att hålla avstånd, säger Marina Larsson, chef för vårdcentralen i Skäggetorp.

Region Östergötland arbetar hela tiden aktivt med att försöka nå ut med vaccininformation till så många som möjligt, men eftersom det talas många olika språk i stadsdelen så är det ett bitvis komplicerat arbete.

– Vi försöker på alla sätt att nå ut, och har bland annat satt upp lappar i centrum inför den här drop in-satsningen. Vi har även ett väldigt bra samarbete med kyrkan. Och i går upplevde jag verkligen att det lossnade, att arbetet har fungerat. Det känns jätteroligt, säger Marina Larsson.

Textansvarig: Gustav Borg