Kampanj ska sprida budskap om att hålla avstånd

[2020-06-17]

Region Östergötland provar ett nytt grepp för att fortsätta sprida budskapet om att hålla avstånd. Medarbetarna erbjuds att hämta eller beställa en t-shirt med budskapet.

Bilden visar Anders Tegnell som visar upp en t-shirt.

Nu är sommaren här, reserestriktionerna har lättats och många längtar efter att få umgås igen och är mindre försiktiga. För att spridningen av covid-19 inte ska ta fart igen är det viktigt att fortsätta hålla social distans.

– Vi måste fortsätta sprida budskapet om att man ska hålla avstånd, annars finns en stor risk för att smittspridningen åter tar fart med fler allvarligt sjuka och en fortsatt hög belastning på sjukvården, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Medarbetare erbjuds t-shirt
Regionen har under våren arbetat med kommunikation på olika sätt och i olika kanaler med koppling till pandemin.

– Vi ser att det nu finns en trötthet hos befolkningen att ta till sig myndigheternas budskap. Vi har därför tagit ett nytt grepp för att nå fram med vår kommunikation inför sommaren, säger Anna Bowall, kommunikationsdirektör.

Region Östergötlands medarbetare har erbjudits en t-shirt med olika varianter av budskapet Håll avstånd, som de kan använda själva eller ge till någon de känner.

– Intresset för att hämta en t-shirt har varit mycket stort och vi är glada för att så många medarbetare vill hjälpa till och sprida budskapet. Tröjorna har uppmärksammats positivt även utanför vår organisation, både i länet och nationellt. Många hör av sig till oss och vill ha en t-shirt, säger Anna Bowall.

Till kända personer
Region Östergötland kommer på olika sätt att jobba vidare med kommunikation under sommaren med utgångspunkt från budskapen på tröjorna, bland annat i sociala medier.

- Vi planerar att lämna över t-shirts till några kända personer i Östergötland som vill vara med och sprida budskapet, säger Anna Bowall.

Först ut är regionens före detta medarbetare Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, som fick ta emot en tröja då han klev av tåget i Linköping i går kväll, på väg hem.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, nyhetsredaktionen