Hon blir ny ordförande i regionfullmäktige

[2020-09-03]

Elisabet Edlund (S) tar över som ordförande för regionfullmäktige i Östergötland efter Mattias Geving. Hon har en lång politisk erfarenhet inom både region och kommun.

Bild på Elisabet Edlund

Socialdemokraten Elisabet Edlund valdes vid dagens fullmäktigesammanträde till ny ordförande. Hon har en mångårig politisk karriär både i hemkommunen Åtvidaberg och i Region Östergötland och tidigare landstinget. Bland annat har hon ingått i regionfullmäktiges presidium, varit ledamot i regionstyrelsen och ordförande för det tidigare kommunförbundet Östsam.

"Roligt uppdrag"

– Frågan om att bli ordförande kom lite överraskande, men jag tycker att det ska bli ett roligt uppdrag, säger Elisabet Edlund.
I ordförandeskapet ingår att leda fullmäktigesammanträdena och en del representationsuppdrag.
– Som mötesordförande är det viktigt att behandla alla partier och ledamöter lika. Jag tycker att vi har ett gott debattklimat och vill verka för ett fortsatt aktivt fullmäktige.

På distans

Sedan coronapandemin bröt ut har fullmäktigesammanträdena sett lite annorlunda ut. Vid både junimötet och denna gång deltog hälften av de 101 ledamöterna på distans via webben.
– Vi följer utvecklingen och kanske kommer det att fortsätta så här ett tag. Vi lär oss att jobba på distans, men det personliga mötet är viktigt. Politik handlar mycket om att träffas, både i möten och i pauser, menar Elisabet Edlund.

Fullmäktiges avgående ordförande Mattias Geving lämnar posten på grund av andra politiska uppdrag, bland annat som kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik.

Textansvarig: Bodil Knuthammar, telefon 010-103 94 88