Region Östergötland

Gemensam uppmaning: undvik nya kontakter i påsk och fira i en mindre krets

Bilden föreställer Kaisa Karro, Niklas Borg och Olle Vikmång

[2021-03-31]

Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun går nu ut med en gemensam uppmaning till östgötarna inför påsken: följ råden, undvik nya fysiska kontakter och fira i en mindre krets.

– Coronaviruset tar inte hänsyn till högtider och ledighet. Smittspridningen befinner sig på en fortsatt hög nivå i länet och det råder ett fortsatt ansträngt läge på länets sjukhus. Det innebär att påsken måste firas annorlunda än normalt: i en mindre krets och gärna utomhus i det fina vädret, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i Region Östergötland.

Just nu vårdas 97 patienter för covid-19 vid länets sjukhus, varav 18 inom intensivvården. Sedan utbrottet började har 607 smittade personer i Östergötland avlidit.

– Vi är alla trötta på att inte kunna umgås med nära och kära, men nu ökar smittspridningen och belastningen på sjukvården igen. Därför måste vi fortsätta att hålla ut och följa restriktionerna tills alla vuxna fått möjlighet att bli vaccinerade, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Allt fler vaccinerade

Hittills har cirka 60 000 östgötar fått första dosen vaccin mot covid-19. Av dessa har över 27 000 personer hunnit få andra dosen. Eftersom det finns en risk att man som vaccinerad kan sprida smitta vidare, är det viktigt att även den som är vaccinerad fortsätter att följa de allmänna råden.

– Vi är många som längtar efter att kunna samlas i större sällskap igen, men den tiden är ännu inte här. Smittspridningen ökar återigen i vår del av landet och även de som vaccinerats eller redan har haft sjukdomen riskerar fortfarande att sprida viruset till andra, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Textansvarig: Nyhetsredaktionen

Uppmaning inför påsken

• Fira påsken i en mindre krets. Undvik större middagar och fester – fira gärna digitalt med vänner och släktingar. Detta gäller även påskkärringar och påskharar.
• Passa på att vara ute i naturen under påsken. En promenad eller annan fysisk aktivitet är bra för hälsan.
• Tänk på att hålla avstånd, tvätta händerna, hosta eller nys i armvecket och stanna hemma även vid mindre symtom.