Satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvård ger goda resultat. I rapporten Regionernas insatser för kvinnors hälsa 2021 från Sveriges kommuner och regioner (SKR) redovisas de 65 insatser som Region Östergötland gjort inom satsningen under det gångna året.
Totalt redovisas nära 600 insatser som landets regioner har gjort under 2021. 65 av dem har genomförts i Region Östergötland. Årets uppföljning visar på fortsatt goda resultat, trots att covid-19 inneburit en stor ansträngning både för verksamheterna och de kvinnor som haft kontakt med förlossning och mödrahälsovård.
Bland annat har regionen genomfört föräldragrupper för personer som flytt sina hemländer med innehållsmässigt och språkligt anpassad information och aktiviteter. Regionen har även arbetat med att förbättra arbetsmiljön i förlossningsvården samt kompetenshöjande insatser för vårdens medarbetare.
Förlossningsvården och kvinnohälsan i Östergötland håller en hög kvalitet som står sig väl såväl nationellt som internationellt. Något som inte minst bekräftats då regionen 2021 fått tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård när det gäller avancerad kirurgi för kvinnor som drabbats av skador i underlivet vid förlossning.
Positiv utveckling
Regionen Östergötlands fleråriga arbete inom ramen för satsningen tycks ge effekt. Exempelvis syns en positiv utveckling när det gäller andelen kvinnor som varit på eftervårdsbesök på barnmorskemottagning efter förlossningen. Mellan 2015 och 2021 ökade andelen kvinnor som varit på eftervårdsbesök från 85,9 procent till 90,6 procent.
Samtidigt står förlossningsvården inför utmaningar. Antalet förlossningar har ökat med cirka 20 procent under en tioårsperiod och stabiliserats omkring 5 000 förlossningar årligen. Andelen riskgraviditeter har stigit från 27 procent år 2007 till omkring 70 procent år 2021.
– Kvinnosjukvården och neonatalvården har genomfört många kvalitetshöjande förbättringar de senaste åren. Vi har en mycket god förlossningskedja och neonatalvård i Östergötland med fantastisk personal. Det är glädjande att patienter gett verksamheten goda betyg i graviditetsenkäten, som nyligen släpptes. Många av de satsningar vi gjort har varit kopplade till personalförstärkningar som varit nödvändiga för patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger Tobias Ekenlie, chef för barn- och kvinnocentrum i Region Östergötland och fortsätter:
– Det är fortfarande svårt att rekrytera personal med viss kompetens, till exempel barnmorskor, så vi fortsätter arbeta med vår kompetensförsörjning och arbetsmiljö.
Digitala vårdkontakter
Totalt har regionerna tillsammans genomfört nästan 600 insatser under 2021. Fokus är att förstärka de olika stegen i vårdkedjan, tillhandahålla tydlig och anpassad information till kvinnor och deras familjer samt insatser för att kunna erbjuda digitala vårdkontakter. Många insatser rör också stärkt kompetensförsörjning och förbättrad arbetsmiljö. Pandemin har inneburit en prövning, men har också gett en snabb skjuts i utvecklingen av nya, digitala arbetssätt.
Text: kommunikationsenheten