Johan Larssons avhandling inom neurobiologi fördjupar kunskapen om effekter av fleromättade fettsyror och besläktade ämnen på KV7-kanaler. Kunskapen om hur dessa ämnen påverkar jonkanaler tros kunna bidra till utvecklingen av framtida läkemedel för behandling av hjärtarytmi och epilepsi.
Elektrisk signalering är viktig för avancerade organismer. Den möjliggör till exempel snabb signalering över långa avstånd som i våra nerver. Den elektriska signaleringen styrs av proteiner som reglerar genomsläppligheten för joner genom cellmembranet. En typ av proteiner som styr denna genomsläpplighet kallas spänningskänsliga jonkanaler.
– Det finns flera familjer av spänningskänsliga kaliumjonkanaler, och vi fokuserar på den sjunde familjen (KV7). KV7-kanaler kopplas till flera former av sjukdom, så som rytmrubbningar i hjärtat och epilepsi. Dessa sjukdomar kan orsakas av mutationer i de gener som kodar för kanalerna, säger Johan Larsson.
Möjliga mål för läkemedelsbehandling
I sin avhandling har Johan Larsson studerat olika aspekter av hur fleromättade fettsyror och närbesläktade ämnen öppnar Kv7-kanaler. KV7-kanalerna är intressanta att studera då de har visat sig vara möjliga mål för läkemedelsbehandling. Ämnen som kan öppna KV7-kanaler kan kanske användas som framtida läkemedel mot arytmier i hjärtat eller epilepsi.
– Kanaler med sjukdomskopplade mutationer kan aktiveras med ett fettsyrabesläktat ämne, oavsett var i kanalen mutationerna sitter. Detta talar för att fettsyrabesläktade ämnen kan öppna KV7-kanaler med olika former av funktionsfel, säger Johan Larsson.
Protein ändrar fettsyraeffekt
Avhandlingen förklarar hur ett protein som reglerar KV7-kanaler ändrar fettsyraeffekten, en viktig kunskap då KV7-kanalers funktion påverkas av reglerande proteiner i flera typer av vävnader.
Andra resultat i avhandlingen visar att en grupp kroppsegna fettsyrabesläktade ämnen, endocannabinoider, kan kombineras med ett tidigare använt läkemedel mot epilepsi för god effekt på KV7-kanaler som normalt återfinns i nervsystemet. Kombinationsbehandlingen minimerar samtidigt oönskade effekter på KV7-kanaler som återfinns i andra delar av kroppen.
Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28