Fler brev från regionen blir digitala

[2021-03-22]

Ungefär hälften av alla vuxna i Sverige använder digital brevlåda. Region Östergötland börjar nu skicka fakturor och fler kallelser digitalt för snabbare och säkrare leveranser.

Bilden visar två händer som håller i en mobiltelefon.

Satsningen är en del i regionens digitaliseringsstrategi.

– Det viktigaste är att det förenklar för invånarna men det är också miljömässigt bättre att mängden brev, kuvert och transporter minskar, säger Agneta Niklasson (MP), regionråd.

En digital brevlåda samlar dina brev från olika myndigheter på ett och samma ställe. Breven kommer fram snabbt och säkert och kan hanteras direkt i mobilen.

– Det är en digital service som vi vill erbjuda våra invånare, säger Lotta Saleteg Falk, e-hälsostrateg i Region Östergötland.

Digitala fakturor
Under vecka tolv börjar nästintill alla regionens verksamheter skicka fakturor digitalt. Invånare som har den digitala brevlådan Kivra kommer att få sin faktura dit medan den som saknar digital brevlåda eller har en annan brevlåda än Kivra även fortsättningsvis får fakturan som ett vanligt brev på posten. Patienter som har anmält e-faktura hos sin bank får inte fakturan till Kivra utan enbart till banken.
Detta gäller dock inte Folktandvården – ännu.

– Vi har börjat med att prioritera patientens kallelse. Fakturan är nästa steg, säger Åsa von Post, planeringschef för Folktandvården.

Kallelser till tandvården
Från och med den 22 mars får Folktandvårdens patienter sin kallelse direkt i sin digitala brevlåda. Har man ingen sådan får man kallelsen som vanligt med ett brev på posten.

– Det här har vi sett fram emot länge. Det är en viktig och självklar del av vårt digitaliseringsarbete som underlättar för både patienter och medarbetare, säger Åsa von Post.

Textansvarig: Elin Lundborg, nyhetsredaktionen