Film i Öst satsar 400 000 på unga filmskapare

[2021-05-10]

Film i Öst har fått 200 000 kronor av Svenska Filminstitutet för att producera nya kortfilmer i Östergötland. Satsningen går under namnet Talent to Watch och är en nationell filmsatsning för att säkra återväxten av unga filmare i den svenska filmbranschen.

Målet med stödet från Svenska Filminstitutet är att på lång sikt bredda mångfalden i svensk spelfilm. Film i Öst lägger till 200 000 till det beviljade stödet. Summan av medel som kommer användas till projektet, som går under namnet Nya Röster/Ny kortfilm i Östergötland och alltså har 400 000 kronor att röra sig med.

"Betydande tillskott"

– Det är ett betydande tillskott för talangutvecklingen och filmproduktionen i Östergötland. Film i Öst vill med stödet uppmuntra till nya former av berättande och välkomnar experimentella och personliga uttryck både vad gäller form och innehåll, säger Boel Zetterman, filmutvecklare vid Film i Öst i Region Östergötland.

De färdiga filmerna ska bli 10 minuter långa och måste utspela sig i och göras i Östergötland. Inspelning och färdigställande ska ske under hösten.
– Komedi, tragedi, melodram - alla genrer är välkomna, även gränsöverskridande hybridfilmer med inslag av dokumentär, säger Boel Zetterman.

Berättelsen viktigast

Det finns inga krav på tidigare erfarenhet för att skicka in en filmidé. Det viktigaste är en angelägen berättelse, understryker Boel Zetterman. Befintliga producenter, regissörer och manusförfattare med kortfilmsproduktion i ryggen är också välkomna att söka.
– Det viktigaste är att man inte är fullt etablerad i den nationella filmindustrin ännu. Det betyder i praktiken att man inte får ha gjort en långfilm som fått stort nationellt eller internationellt genomslag ännu.

Utlysningen sker i slutet av maj. I samband med det ger Film i Öst en inspirationsföreläsning för den som vill fördjupa sig i kortfilmens unika möjligheter.

Textansvarig: Bodil Knuthammar, nyhetsredaktionen

Inspirationsföreläsning 27 maj
Möt filmkonsulenten och filmproducenten Jesper Bergom-Larsson i Zoom. Han har lång erfarenhet av kortfilmsproduktion, både som producent och filmkonsulent, i Sverige och de senaste åren i Norge. Film i Öst kommer då också att berätta mer om satsningen.
Föreläsningen hålls torsdagen den 27 maj kl 18-19 på Zoom:
Anmäl dig till per e-post till filmiost@regionostergotland.se. Märk mejlet Ny kortfilm Östergötland.

Läs mer om satsningen Talent To Watch på Filminstitutets hemsida