Många av vardagens aktiviteter är inställda, andra är förenade med svåra avväganden och beslut. Rådet till 70-plussare är fortfarande att begränsa sina fysiska kontakter. ”Alla vi möter känner på olika sätt av månaderna med restriktioner”, säger distriktsläkare Ulrika Ringborg Klensmeden vid Vårdcentralen Valdemarsvik.
Hur mår de äldre tre månader in i pandemin? Vi ställer frågan till Vårdcentralen Valdemarsvik i Region Östergötland. Det finns en stor andel äldre invånare i upptagningsområdet och många har en nära kontakt med vårdcentralen. Hit brukar de gå på provtagningar, mottagningar och kontroller. Sjuksköterskor, läkare, undersköterskor, vårdadministratörer och samtalsbehandlare har en hög personkännedom om sina patienter.
– En del, framförallt äldre och personer och riskgrupper har isolerat sig helt eller delvis. Alla blir inte deprimerade, men många känner sig ensamma, ledsna, ovissheten om hur länge restriktioner ska kvarstå tär. Många tar spontant upp saknaden av att inte få träffa eller få krama barn och barnbarn, säger Linn Trawschenko, underläkare.
"Svåra avvägningar"
De normala aktiviteterna, föreningsliv och gruppträningar är inställda eller kraftigt begränsade. Detta påverkar alla, men speciellt svårt kan det bli för äldre och personer med psykisk ohälsa som kan vara mer beroende av aktiviteterna för att må bra. Personer som har en anhörig som är sjuk eller har funktionsnedsättning märker av att möjligheterna att få avlastning har minskat, både samhällets insatser och anhörigas möjligheter att få stöttning.
Många äldre påverkas av att hela tiden behöva ta beslut, ser psykoterapeuten Ylva Larsson. Kan jag åka och handla, när och var i så fall, kan jag besöka frisören? Det blir många och tröttande frågor att ta ställning till.
– De flesta vill följa Folkhälsomyndighetens råd och det blir hela tiden svåra avvägningar. Men många äldre också har hittat lösningar, de går ut på balkongen, tittar på folk, träffas utomhus med grannar och vänner, har mer telefonkontakt, går och handlar när det är få besökare i affären. De har hittat andra sysselsättningar hemma, säger Ylva Larsson.
Tvekar att komma till vården
Det är många som hör av sig till vården och undrar om de ska eller kan gå på kontroller, och om de är skyddade där. Det är vanligt att man vill veta hur det ligger till med smitta i närområdet.
På vårdcentralen tas patienter med symtom som kan vara kopplade till covid-19 emot avskilda från andra patienter.
– Vi ser en tvekan att komma till vården även när de får veta att personer med misstänkt smitta kommer till en mottagning avgränsad från övrig verksamhet. Patienter avbokar inte lika mycket nu som i början av pandemin, men det är ändå betydligt fler avbokningar än vanligt, säger sjuksköterskan Petra Amloh.
Hembesök uppskattas
Vårdcentralen Valdemarsvik har en äldrevårdsmottagning. De "äldre äldre" med flera bakomliggande sjukdomar, kan få hembesök från äldrevårdsmottagningen i stället för att komma på mottagningsbesök.
– Hembesöken är uppskattade och ger märkbart ett avbrott, många patienter vill prata och till exempel bjuda vårdpersonalen på kaffe, säger Ann-Charlotte Linnå, distriktssköterska.
Textansvarig: Maria Carlqvist, nyhetsredaktionen, 010-103 76 28