Region Östergötland

Egenprovtagning fördubblar testkapaciteten

[2021-12-20]

Region Östergötland inför nu egenprovtagning för covid-19. Personer med symtom kan själva ta ett PCR-test, lämna in och snabbt få svar. Det här underlättar inte minst för barn och ökar möjligheten till provtagning. Länets testkapacitet fördubblas, från cirka 6 000 prov i veckan till 12 000.

– Tidigare har vi tredubblat kapaciteten och nu utökar vi den ytterligare, vilket är väldigt positivt. Genom egenprovtagning erbjuder vi ännu fler möjligheter för invånarna att testa sig och gör det enklare för den som har symtom, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

Från och med måndag morgon finns testerna tillgängliga på utlämningsplatser över hela länet och kommer att fungera som ett viktigt komplement till den vanliga provtagningen som utförs vid länets provtagningsstationer.

– Trycket på regionens testverksamhet är mycket hårt, och vi har arbetat intensivt för att möta den efterfrågan som finns och korta väntetiderna. Vi ökar vår kapacitet från omkring 6 000 prov i veckan till 12 000, säger Kaisa Karro.

Skickas in för analys

Egenprovtagningstesten är så kallade PCR-test som görs hemma och sedan skickas in för analys. Testen visar om det finns virus i luftvägarna och används vid symtom som varat i 24 timmar. För barn i åldern 6 till 12 år är detta testet som rekommenderas vid symtom som inte kräver kontakt med sjukvården.

– Vi har valt en typ av tester som är skonsammare för barn. Även vuxna och barn från 13 år och uppåt kan använda egenprovtagning om man kan få hjälp av en frisk person som hämtar ut testet, i annat fall gäller att man ska boka provtagning på de befintliga provtagningsstationerna, säger Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland.

Inom tre dygn

Egenprovtagningstest beställs via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Tidsbokning för att hämta testet krävs för att undvika trängsel vid utlämningen. Provsvar kommer i 1177 Vårdguidens e-tjänster inom tre dygn. Man kan inte ringa till 1177 för att beställa tid eller provtagningskit.

– I sammanhanget är det fortsatt viktigt att poängtera att vårt bästa redskap för att få bukt med covid-19 är vaccinering. Om du ännu inte vaccinerat dig – gör det! Det är också viktigt att stanna hemma vid symtom, dels för att inte sprida covid-19, dels för att inte sprida säsongsinfluensa, vinterkräksjuka eller RS-virus. De sjukdomarna innebär också en tung belastning för vården, säger Jessica Frisk.

Information om egenprovtagning på 1177.se

Textansvarig: nyhetsredaktionen