Drop in-vaccinering på Ekön i Motala

Två personer står vid ingången till vaccinationslokalen.

[2021-10-07]

Tillsammans med den kommunala hyresvärden Platen genomförde Region Östergötland på onsdagen drop in-vaccinering i bostadsområdet Ekön i Motala.

På onsdagsförmiddagen mellan klockan 9 och 12 öppnade en tillfällig vaccinationslokal i ett av Platens hyreshus på Ekön. Nio personer vaccinerades. Fyra av dessa fick sin första dos.

– Det låter väl inte som så mycket, men de som var här kanske inte hade kommit iväg för att ta sin spruta annars. Erfarenheten har också lärt oss att första gången vi besöker en ny plats så kommer det inte så många. En del kan behöva fundera lite, och prata med dem som varit här och vaccinerats, säger Kerstin Davidsson, sjuksköterska på vaccinationscentralen i Motala.

Den kommunala bostadsstiftelsen Platen stod för både lokal och annonsering inför vaccineringen. Ursprungsidén kom också från stiftelsens vd Lars Åke Landén, som kontaktade Region Östergötland.

– Vi har alla ett ansvar för att bekämpa pandemin. För vår del handlar detta om att vi dels vill göra det enkelt för våra hyresgäster att vaccinera sig, och dels att vi vill värna vår personals trygghet. Deras arbetsplats är ju i många fall hemma hos hyresgästerna, säger Lars Åke Landén.

Om fyra veckor räknar det mobila vaccinationsteamet med att göra ett nytt besök på Ekön, för att ge dos 2 till dem som nu fick sin första spruta. Då finns också en ny möjlighet för den som ännu inte tagit sin första dos.

– Självklart hjälper vi alla som dyker upp då, säger Kerstin Davidsson.

Kan det bli aktuellt med vaccination i fler stadsdelar i Motala?

– Vi får se vilket intresse som finns, men vi är redo ifall frågan kommer. Vaccin är ju vårt bästa verktyg för att bekämpa pandemin, och det är väldigt viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, säger hon.

Textansvarig: Gustav Borg