Driftstörning ger längre väntan på provsvar

[2020-11-04]

En driftstörning i en av de maskiner som används på labbet gör att kapaciteten att analysera covid-19-prover just nu är mindre än normalt i Region Östergötland. Det innebär att väntetiden för provsvar kan bli längre de närmaste dagarna.

Bilden visar en person som håller i ett provtagningskit.

De senaste veckorna har trycket på provtagning för covid-19 ökat kraftigt i länet. Region Östergötland har successivt byggt ut provtagningsverksamheten för PCR-prover. De senaste veckorna har analyskapaciteten varit ungefär 5 000 prover i veckan men efterfrågan är större.

Just nu begränsas kapaciteten av en driftstörning i en av de maskiner som används för att analysera så kallade PCR-prover vid klinisk mikrobiologi. Därför kommer väntetiden för provsvar att bli längre de närmaste dagarna.

– Vi beklagar detta och arbetar för att problemet ska lösas så att vi åter kommer upp i full kapacitet på vårt labb, säger Rickard Lundin, som representerar särskild sjukvårdsledning på regional nivå.

Vänta två dygn

Invånare som har symtom uppmanas att avvakta två dygn och se hur symtomen utvecklar sig, innan man bokar tid för provtagning.
– Det allra viktigaste rådet till den som har symtom är att stanna hemma och undvika kontakt med andra än dem man delar hushåll med tills man är symtomfri och i ytterligare två dygn, säger biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg.

Textansvarig: Bodil Knuthammar, telefon 010-103 94 88