Region Östergötland

Dos 3 till personer i riskgrupp som är 50 år och äldre

En vaccinatör ger en person en spruta i armen.

[2021-12-10]

Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer som är 50 till 59 år och befinner sig i riskgrupp. Till de digitala brevlådorna kommer erbjudandet i dag, fredag. Med vanlig post anländer det i början av nästa vecka.

– Vi går vidare i prioriteringsordning efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer när antalet vaccinerade i föregående grupp fyllts på. Nu har vi nått så pass långt med dos 3 till dem som är 60 plus att nästa grupp står på tur. Vänta tills du fått brevet innan du bokar tid. Det måste visas upp när du får den tredje sprutan, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare inom Region Östergötland.

Vid sidan av arbetet med att ge dos 3 till personer från 50 år och uppåt i riskgrupp så pågår även grundvaccinering av barn från 12 år, liksom arbetet med att nå dem som ännu inte vaccinerat sig.

Två doser vaccin ger ett mycket gott skydd mot covid-19 i upp till ett år för de allra flesta, men skyddet avtar med tiden och med stigande ålder.

För personer som är under 65 år kan den tredje vaccindosen ges tidigast sex månader efter det senaste vaccinationstillfället. För personer som är 65 år och äldre gäller fem månader.

Textansvarig: Gustav Borg, nyhetsredaktionen