Dos två till utsatta grupper i Linköping

En person får en vaccinationsspruta i armen.

[2021-06-24]

På torsdagen gav Region Östergötlands mobila team den andra vaccindosen till personer från utsatta grupper i Linköping. Arbetet sker i tätt samarbete med Linköpings stadsmission.

Peter Hermansson.Annelie Johansson.

Det är en strid ström av personer som kommer till stadsmissionens Kontaktcentrum, ett stenkast från Drottninggatan. Utanför står det mobila teamets ambulans parkerad, och i ena änden av husets stora samlingsrum tar vaccinationspersonalen emot.

– Det här handlar om en rörlig grupp som inte alltid är så lätt att fånga upp i sjukvården. Därför är det jätteviktigt att vi istället finns där de är. Responsen har varit fantastisk. Vi väntar oss att ungefär 200 personer kommer hit i dag, säger Peter Hermansson, Region Östergötlands samordnare för vaccinationsinsatsen.

Tveksamma till en början

Från stadsmissionens sida har man arbetat aktivt för att nå ut till så många som möjligt med information om vaccineringen, både den första och andra dosen.

– Vi har jobbat mycket uppsökande. Vi har satt upp lappar, varit på korttidsboenden, varit ute på stan – vi har pratat med alla vi mött, säger Annelie Johansson, enhetschef på Linköpings stadsmission.

Hon berättar att en del som nu kommer hit för andra gången var tveksamma och rädda inför den första sprutan.
– Det handlade dels om oro inför vaccinet i sig, dels om oro för att bli dömd för att man är till exempel missbrukare. Men det har gått väldigt bra, de har fått ett himla bra bemötande av vaccinationspersonalen, säger Annelie Johansson.

Förutsättningarna är olika

En av de som handplockats för att arbeta med insatsen är Elin Carlsson Malm, som till vardags är ambulanssjuksköterska. Att rätta vaccinationsarbetet efter förutsättningarna på platsen hör till. Tidigare i veckan var det mobila teamet i Norrköping för att ge andra dosen, och då åkte man bland annat ut till en park och vaccinerade där.

– Vi får anpassa oss. Allt handlar om bemötande och att se människan. Jag är jätteglad över att ha blivit tillfrågad om att vara med, det känns värdefullt att kunna göra den här insatsen, säger hon.

På altanen på andra sidan huset sitter Peter. Han har precis fått sin andra spruta.

– Kanske att jag mådde lite dåligt efter den första, men det har känts mer eller mindre självklart att vaccinera sig. För min skull, och för andras. Det har varit enkelt att komma hit, säger han.

Hoppas på ungefär hälften

Sammanlagt handlar det om cirka 1 000 personer i Östergötland som räknas in i det som brukar kallas utsatta grupper. Det kan handla om personer som lever med psykisk ohälsa, som är hemlösa, eller som har missbruksproblem. Genom det mobila teamet och samarbetet med stadsmissionen i Linköping och Motala, samt Hela människan i Norrköping, hoppas Region Östergötland nå ungefär hälften av dem.

– Målet är ju att vi ska nå så många som möjligt, med båda doserna, men det är inte alltid så lätt. Kanske får vi göra ett uppsamlingsheat senare, eller om det på något sätt är möjligt att också använda det ordinarie vaccinationsprogrammet. Det får vi se, säger vaccinationssamordnare Peter Hermansson.

Textansvarig: Gustav Borg, nyhetsredaktionen