Dikter om pandemin samlade

Bilden visar bokomslaget till Poesipandemi liggandes på en gräsmatta med blommor.

[2021-05-18]

Oro, sorg, ilska, längtan, frustration och glädje. Många olika känslor träder fram i dikter om våren och sommaren 2020. Nu finns de samlade i antologin Poesipandemi som Regionbibliotek Östergötland har sammanställt.

Bilden visar Ingrid Loeld Rasch.

Det började med en tävling, Poesipandemi, som Götabiblioteken (ett samarbete mellan biblioteken i länets 13 kommuner, Tranås och Regionbibliotek Östergötland) utlyste förra våren.

– Det var en medarbetare som hade sett något liknande i Jönköping och vi bestämde oss för att göra en egen variant, berättar Ingrid Loeld Rasch, utvecklingsledare vid Regionbibliotek Östergötland och fortsätter:

– Det var så mycket som var jobbigt då och vi ville göra någonting som var positivt. Vi tänkte att pandemin sprider sig och då kan väl även poesin få sprida sig.

Varierande känslor
Alla som ville bjöds in att skriva dikter om hur de upplevde våren och sommaren 2020. Dikten fick inte vara längre än att man hann läsa den högt medan man tvättade händerna. Drygt 200 dikter kom in och åtta vinnare valdes ut av en jury. De vinnande dikterna lästes upp under en bokmässa i Linköping i december och publicerades på Götabibliotekens webbplats.
Dikterna är olika och innehåller varierande känslor. Här finns allt från rädsla och sorg till glädje och svart humor. Här beskrivs exempelvis längtan efter att få krama ett barnbarnsbarn och chocken när ett företag går i konkurs. Vi uppmanas att hålla avstånd och visst dyker även statsepidemiolog Anders Tegnell upp i raderna.

Sammanställt antologi
Nu kan alla ta del av dikterna. Regionbibliotek Östergötland har sammanställt 72 av dem i en antologi som också bär namnet Poesipandemi.

– Det här är ett fantastiskt tidsdokument som vi vill att så många som möjligt ska få läsa. Vi hoppas också att dikterna ska uppmuntra till eget skrivande, säger Ingrid Loeld Rasch.

Antologin finns att låna som e-bok på Götabiblioteken.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, nyhetsredaktionen

Tre dikter ur Poesipandemi

Jag cyklar förbi
- Felicia Stenström
Jag cyklar förbi och lägger märke till
De stora husen uppe på kullen
De tycks närmre marken nu
För ingen kan köpa sig härifrån
Ingen kan betala för den tid
Som vi aldrig får tillbaka

Jag cyklar
Med min rädsla
Min vrede
Min längtan
Släpper taget om styret
Sträcker ut mina armar

Friheten som fångar mig då
Som blåser in under min skjorta
Som blir en luftballong av hopp
Att lyfta mot den rosa himlen med

Måste våga tro på framtiden
Som solnedgången bortom kullen
Som en ljusare plats
Såsom vårar brukar vara
Såsom alla vårar, utom denna

Hoodie
- Gustav Bengtsson
Du lånade min hoodie
den jag köpt på Åhléns
Den svarta med avklippta ärmar
Det var din favorit
du viskade att den
Luktade som min hud.
Att du var trygg när du bar den.
Att tyget var som oförstörbart som pansar
Eller det Nemeiska lejonets päls.
Att den påminde dig
om mig. Om oss.
Nu ligger den slängd på golvet
Jag plockar upp den.
Trär den över kroppen, känner mig trygg.
Den luktar som din hud.
Den påminner mig om dig.

Inte som de ljusa årsringarna
- Kristina Nordell