Digitala tvillingar i East Sweden Studio

Bilden är ett kollage som visar ett barn som sitter på en äng, en robot och en byggkran.

[2021-07-02]

East Sweden Studio. Det är namnet på det digitala arrangemanget under Almedalsveckan där Region Östergötland är en av arrangörerna. Det blir ett direktsänt studiomagasin från Norrköping 5-6 juli och ett av alla intressanta seminarier handlar om hur digitala tvillingar av patienter kan utveckla hälso- och sjukvården.

På söndag startar årets almedalsvecka och Region Östergötland finns med i programmet, i form av den digitala sändningen East Sweden Studio. Hela Almedalsveckan arrangeras i år digitalt och seminarierna kommer att ligga på en digital plattform, Almedalsveckan Play. East Sweden Studio arrangeras i år av Region Östergötland, Linköpings universitet, Linköpings kommun och Östsvenska Handelskammaren. Under eftermiddagarna den 5 och 6 juli tänds lampan för det direktsända studiomagasinet med intressanta ämnen och gäster.

- Vår region har ambitionen att vara en drivande kraft inom innovation och samhällsfrågor. Vi tror på många spännande diskussioner i det här formatet, säger Richard Widén, regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland.

Digital tvilling i vården
Tittarna kommer att bjudas på ett brett program under de två eftermiddagarna. Ett av seminarierna den 5 juli har rubriken ”Digitala tvillingar – kan de ge oss individuell vård på riktigt?”. Digitala tvillingar är helt enkelt datorkopior av personer och en forskargrupp vid Linköpings universitet är först i världen med att få fram digitala tvillingar som beskriver fysiologin och biokemin för alla stora organ i kroppen – och som det går att interagera med.

Det går exempelvis att ge sin digitala tvilling en annan kost, säga åt den att börja träna eller att ta vissa medicinska behandlingar. Och i allt detta kan man se hur de olika organen förändras, dels på kort sikt, dels på lång sikt. Det finns planer för att det första testet med digitala tvillingar ska ske i det preventiva arbetet i samband med hälsosamtal i Region Östergötland.

- Att ha med sitt framtida jag vid vårdmöten kan förhoppningsvis göra det läkaren säger mer lättförståeligt och mer effektfullt, säger Gunnar Cedersund, lektor vid Linköpings universitet.

I seminariet om digitala tvillingar deltar, förutom Gunnar Cedersund, även Tino Ebbers, professor vid Linköpings universitet, Mats Lowén, ST-läkare i socialmedicin i Region Östergötland, Kaisa Karro, regionstyrelsens ordförande, Jan Ingvar Jönsson, rektor för Linköpings universitet, Margareta Kristenson, professor vid Linköpings universitet samt Emma Spak, sektionschef på SKR.

Andra seminarier under veckan handlar om staden som testbädd, industrins omställning till miljöhjälte, digital forensik, hur spelutveckling kan utveckla samhället, digital utbildning för de som arbetar med våldsutsatta barn och mycket mer. Hela programmet finns på eastsweden.se/almedalen.

East Sweden Studio sänds den 5-6 juli kl 13.00-16.00.

Textansvarig: nyhetsredaktionen