De tilldelas årets kulturstipendier

[2021-08-19]

Region Östergötland har utsett årets kulturstipendiater. De är verksamma inom en rad olika kulturyttringar, som performance, textilkonst, munspel och dokumentärfilm.

På onsdagen fastställde regionutvecklingsnämnden kulturstipendiaterna för år 2021.
– Det känns både roligt och viktigt att få lyfta fram och uppmuntra länets skickliga kulturskapare. Årets stipendiater speglar hela länet och en bred kompott av kulturuttryck, säger Eva Andersson (S), regionutvecklingsnämndens ordförande.

Arbetsstipendium på 100 000 kronor:

Rolf Backman – performance, textilkonst, bildkonst
(Norrköping/Stockholm)
Motivering: För sitt spännande och breda konstnärskap som på ett färgstarkt sätt ifrågasätter samhälleliga normer.

Kultur- och utvecklingsstipendium på 40 000 kronor vardera:

Mikael Fall – musiker, munspel
(Norrköping)
Motivering: För ett konstnärskap som är dedikerat och framåtsyftande med fokus på komponering.

Ottilia Säll – musiker, producent
(Österbymo)
Motivering: En driven och spännande musiker och producent som vill verka för att fler kvinnor tar plats inom musikscenen.

Reshma Mansuri Löw – dokumentärfilm
(Godegård, Motala)
Motivering: För ett mångbottnat konstnärskap som bjuder in till eftertanke och nya perspektiv.

Olle Schmidt – måleri, skulptur
(Ödeshög)
Motivering: För ett lekfullt och nyfiket konstnärskap vars uttrycksform vill växa och utvecklas.

Stipendium på 50 000 kronor för nyskapande projekt:

Mattias Liljeqvist - fotografi
(Vadstena)
Motivering: För ett eftertänksamt konstnärskap som grundar sig i naturens kraft, med fokus på att plocka in naturen till dem som inte kan ta sig ut till den.

Textansvarig: Gustav Borg

Kulturstipendierna
Region Östergötland delar varje år ut kulturstipendier. De kan sökas inom alla konst- och kulturområden och är riktade till professionella aktörer. Syftet är att stötta dem som är verksamma i länet och även uppmuntra till att bo och verka här, för att på så sätt bidra till att stärka Östergötland som kulturlän.