Ändrat dosintervall för nya vaccinationer

En sjuksköterska tillsammans med en kvinna som ska vaccineras. Ett barn räcker fram ett plåster till sjuksköterskan.

[2021-08-09]

Från och med 9 augusti kommer de som vaccineras med dos 1 av vaccin mot covid-19 att bokas in för sin andra vaccindos 4 veckor efter dos 1. De som tidigare fått tid för dos 2 berörs inte av förändringen.

Region Östergötland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om dosintervall för de olika vaccintyper som används i regionen. Dessa rekommendationer anger ett intervall mellan dos 1 och två för Pfizers vaccin Comirnaty på 3-7 veckor och för Modernas vaccin Spikevax på 4-7 veckor. Fram till nu har regionen använt ett intervall på sju veckor för dessa vacciner. Tid för vaccinering med dos två får man på plats, när man får första dosen vaccin.

Vaccinationstillgången i Region Östergötland är god nu och framöver, samtidigt som en stor andel av östgötarna redan fått dos 1 av vaccinet mot covid-19. Det innebär att det finns tillräckligt med vaccin för att från och med nu gå över till ett kortare intervall mellan dos 1 och dos 2.

– Eftersom det visat sig att två doser vaccin ger ett bättre skydd mot den nya deltavarianten av covid-19, som just nu dominerar smittspridningen i länet, har vi haft också sett anledning att justera dosintervallet från och med nu, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

– Övergången till ett kortare dosintervall innebär att alla 16-17-åringar som nu vaccineras får sin dos 2 efter 4 veckor. Det betyder att många i den gruppen kan vara fullvaccinerade redan i september.

De som har vaccinerats med dos 1 tidigare och fått en tid för dos 2 efter 7 veckor berörs inte av förändringen, den inbokade tiden för dos 2 gäller. Den som ändå vill få dos 2 lite tidigare än beräknat har sedan 29 juli kunnat anmäla sig till en kort varsel-lista för dos 2 som finns på 1177.se. Anmälan kan bara ske digitalt och det ska ha gått minst 28 dagar efter dos 1 innan man skriver upp sig. Genom att anmäla sig till "kort varsel-listan" kan man bli uppringd och erbjuden en tid för dos 2 tidigare. Det gäller bara om det skulle uppstå lediga vaccinationstider.

Textansvarig: Eva-Mari Löfqvist, nyhetsredaktionen