Akut blodbrist i Östergötland - friska blodgivare efterlyses

Närbild på när en person lämnar blod på en blodgivningscentral.

[2022-01-13]

Den ökade smittspridningen av covid-19, influensa och förkylningar gör att många blodgivare tvingas avstå sina blodgivningar. Samtidigt rullas tredje dosen av vaccin mot covid-19 ut och försvårar situationen då blodgivare behöver vänta med att ge blod efter vaccinering. Att blodbussen i Östergötland är ur funktion under vecka två har inte underlättat situationen.

Det östgötska blodlagret behöver påfyllning omgående. Den mest akuta bristen är O positivt och A positivt blod, men även O och A negativt blod ligger på oroande låga nivåer.

– Vi behöver de Östgötska blodgivarna! Då situationen är lika ansträngd på flera blodverksamheter runt om i landet är det svårt för oss att få blodkomponenter från andra regioner, säger Birgitta Clinchy, verksamhetschef på Klinisk immunologi och transfusionsmedicin i Region Östergötland.

Med anledning av det rådande läget har GeBlod öppnat upp extra för blodgivning i Linköping.

Aktuella öppettider på GeBlod, Storgatan 32 i Linköping:

• Torsdag – extraöppet 07:30-19.00
  • Fredag 07:30-14:00
  • Lördag 10:00-14:00

Blodbussen är för närvarande ur funktion, men väntas vara i drift nästa vecka, från 17 januari. Den finns då på följande platser:

• Måndag - Finspång station
  • Tisdag – Motala vid Vårdcentralen Lyckorna
  • Onsdag - Norrköping Holmentorget
  • Torsdag – Linköping, Mjärdevi vid Restaurang Husman
  • Fredag – Linköping vid Tekniska Verken

Alla öppettider och blodbussen turer finns på GeBlods webbplats.

Textansvarig