Landstinget i Östergötland

Vrinnevisjukhuset firar 30-årsjubileum

Bilden visar Lasse Petterson, Krister Björkegren, Lars Stjernkvist, Bo Orlenius, Ann Hertzman, Helene Andersson Molina och Berit Malmqvist.

[2018-04-18]

I år är det 30 år sedan Vrinnevisjukhuset togs i bruk. Det firade Region Östergötland på onsdagen med smörgåstårta, skratt och många minnen.

Studenten Emma Stenberg deltog i firandet. Hon ska bli fysioterapeut och avslutar i dagarna sin praktik på kirurgavdelningen på Vrinnevisjukhuset.

Det officiella firandet gick av stapeln i ViN-gårdens foajé under onsdagsförmiddagen. Först ut på talarlistan var regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S) och han riktade in sig på framtiden.

­- Man skulle vara väldigt pessimistiskt lagd om man inte pekar ut en ljus framtid för Vrinnevisjukhuset. Hela Vision2020 är ett kvitto på framtidstänket, sa han.

Mats Johansson poängterade också den politiska enighet som råder kring det sammanhållna sjukvårdssystemet som Vrinnevisjukhuset är en del av.

"Fantastiska medarbetare"

Därefter tog regiondirektör Krister Björkegren över ordet.
– Det är fantastiskt kul att få fira den här 30-åringen. Vrinnevisjukhuset är jätteviktigt för hela sjukvårdsregionen. Det är också ett sjukhus med väldigt goda resultat, men framför allt med fantastiska medarbetare, sa han.

Sedan hjälptes överläkarna Lasse Pettersson och Helene Andersson Molina åt att ge en historisk tillbakablick. Deras berättelse sträckte sig så långt bak som till 1960-talet och handlade också om partiet Vrinnevilistan och aktionen rädda Vrinnevi.

- Det känns väldigt bra att stå här i dag efter alla dessa år. Man kan påverka, det är det som är det fina med demokratin, sa Lasse Pettersson.

Nya läkarutbildningen

Inbjuden var också Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköpings kommun, och han påpekade att Vrinnevisjukhuset är den största arbetsplatsen i kommunen.

- Jag har inte varit stamkund under de här 30 åren, men om jag blir sjuk hoppas jag på att få komma tillbaka hit. Ert engagemang betyder väldigt mycket, sa han till sjukhusets medarbetare.

Flera av talarna lyfte också betydelsen av den nya läkarutbildningen i Norrköping och hur viktig den kommer att bli för Vrinnevisjukhuset i en framtid.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85