Landstinget i Östergötland

US näst bästa universitetssjukhus

Bilden visar Universitetssjukhuset i Linköping

[2018-01-17]

För andra året i rad tar Universitetssjukhuset i Linköping (US) andraplatsen i Dagens Medicins årliga ranking av landets bästa sjukhus. ”En fin placering som vi ska vara stolta över”, säger regiondirektör Krister Björkegren.

Det här är sjätte året som tidningen Dagens Medicin utser landets bästa sjukhus i de tre kategorierna universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus. US behåller andraplatsen i kategorin universitetssjukhus och Norrlands universitetssjukhus bevarar förstaplatsen.

– Det är en fin placering som visar på mycket goda resultat, inte minst när det gäller förlossnings- och strokevården. Vi kan också glädjas över placeringarna i kategorierna tillgänglighet och patientenkäter, säger regiondirektör Krister Björkegren.

Han påpekar även att långsiktighet är viktigt för att utveckla resultaten över tid.

LiM på femte plats

Lasarettet i Motala hamnade i år på femte plats i kategorin mindre sjukhus jämfört med en andraplats i fjol.

­– Konkurrensen är hård och vi ska absolut vara glada över femteplatsen, säger regiondirektören.

Även i år placerar sig många av sjukhusen i Sydöstra sjukvårdsregionen bra i rankingen, inte minst Västerviks sjukhus som för andra året i rad är bäst bland mellanstora sjukhus.

Sjukhusen rankas utifrån medicinska resultat, tillgänglighet, patientenkäter, hygien, ekonomi, trycksår och överbeläggningar. US utsågs till bästa universitetssjukhus åren 2015, 2014 och 2012. Övriga år har Norrlands universitetssjukhus vunnit.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85